Koemarkt aan het water zal prettige verblijfsruimte zijn

23-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Minder dominantie van de auto, veel meer groen en zitmogelijkheid rond verhoogde plantenvakken met bloeiende planten

SCHIEDAM – Het herinrichtingsplan voor de Koemarkt betreft alleen het stukje Koemarkt tussen Hoogstraat en Lange Haven. Dat wordt een gezellige verblijfsruimte. Het is nog maar een schets en niet definitief, maar de gemeentelijke ontwerpers Karin Vermeer en Robbert Smeele hebben een beloftevol plan gemaakt.  

Er was nog een budget beschikbaar na de reconstructie van de Lange Haven en het plan voor de Koemarkt-aan-het-water kan worden gezien als een sluitstuk van de aanpak van de Lange Haven. Zoals het er nu bij ligt is het geen plezierige situatie met haaks op de rijbaan staande parkeervakken en toch al een dominantie van de auto. Straks zal autoverkeer er nog wel kunnen komen, op weg naar de Lange Haven, maar over een smallere rijbaan waar het langzaam verkeer prevaleert. Op de Koemarkt blijven nog maar twee parkeervakken over.  

Het verbetert ook de entree tot de Hoogstraat, zeggen de ontwerpers. Op hun schets van de nieuwe situatie wordt niet ingegaan op de toekomstige verkeerssituatie op de Koemarkt tussen Hoogstraat en Rotterdamsedijk, want het plan Schiekwartier is hiervoor nog in ontwikkeling. Vermeer en Smeele hebben zich beperkt tot het stukje Koemarkt waar de fietsenstalling was.  

Ontwerpteam Schiedam komt met referentiebeelden van lindebomen rond een plein, plantvakken met vaste bloeiende planten en voorzien van een natuurstenen band, waarin zitruimte is geïntegreerd. De materialisering sluit aan bij het oude centrum; de Vismarkt wordt als voorbeeld genoemd. Er komt een bestrating van natuursteen, zoals voor de Havenkerk aan de Lange Haven 72. De kademuur van de Lange Haven ter hoogte van het terras van grandcafé Babbels zal er net zo uitzien als de kademuur aan de overzijde. 

Centraal op het heringerichte stukje Koemarkt staan straks Bert en Brigit, de stier en koe die jaren geleden van het andere stuk Koemarkt verdwenen omdat er geen plek meer voor was. Raadsleden pleitten sinds 2014 voor terugkeer en nu lijkt het inderdaad zo ver.  

Voor het publiek ligt het herinrichtingsplan tot maandag 24 augustus ter inzage in het Ondernemershuis SHOP aan de Hoogstraat 140. Daar is het ook op groot formaat te zien. Belangstellenden zijn welkom op dinsdagochtend van negen tot twaalf uur, woensdag van negen tot vijf en donderdagochtend van negen tot twaalf uur. In de vakantieperiode kunnen de openingstijden afwijken, staat erbij, maar het is al die tijd de vakantieperiode.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date