Koffie- en cocktailbar in vroegere bistrot Hosman

13-11-2019 Nieuws Redactie

Er is ook ruimte voor een klein terras

SCHIEDAM – Vanaf vandaag ligt er bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Schiedam aan Stadserf een afschrift ter inzage van de vergunning die aangevraagd is voor de vestiging van een koffie-en cocktailbar in het hoekpand van de Korte Dam en de Nieuwe Sluisstraat. Hier was sinds de jaren zeventig enkele decennia de vermaarde Bistrot Hosman Frères gevestigd. Nadat Willibrord Hosman het pand had afgestoten, waren er geregeld nieuwe bestemmingen en plannen, waaronder woningbouw. Maar de laatste jaren stond het leeg.  

De naam van de koffie- en cocktailbar wordt POST Schiedam. Het is een verwijzing van de ijzerhandel Post & Co die er zat tot Fons en Willibrord Hosman het pand begin jaren zeventig aankochten om er een bistro te beginnen; ze hadden toen al een delicatessenwinkel aan de Lange Haven, tussen café De Unie en de boksschool van Wim de Haan. Willibrord zou een kwart eeuw leiding geven aan de succesvolle bistro; tevens startte hij een wijnhandel aan de Westvest. Zijn broer Fons startte een wijnhandel in Vlaardingen.  

Het complex Korte Dam 10 vormt samen met de Nieuwe Sluisstraat 4 een rijksmonument. De Historische Vereniging Schiedam vond het reeds in 1976 bij een inventarisatie van het bouwkundig bezit van de stad Schiedam een pand van bovenlokale waarde. Mede dankzij bistrot Hosman Frères verwierf Schiedam zich in de jaren tachtig de bijnaam Culinaire Hart van de Rijnmond.  

POST Schiedam zou er komen voor een huur van 1500 euro per maand. Burgemeester Cor Lamers beslist binnenkort over de exploitatievergunning en de drank- en horecavergunning, maar dat doet hij niet binnen de twee weken dat de vergunningaanvraag ter inzage ligt. Er zou ruimte zijn voor een klein terras van twee bij drie meter op een van de mooiste locaties van de oude Schiedamse binnenstad. De maximaal toegestane openingstijden van de koffie- en cocktailbar zijn van zondag tot en met donderdag van zeven uur 's ochtends tot één uur 's nachts en op vrijdag en zaterdag van zeven uur tot vier uur 's nachts. Het terras zal korter geopend mogen zijn, maximaal van zeven uur 's ochtends tot één uur 's nachts. 
POST NL komt vlak naast de bed & breakfast Gusto die in juni geopend werd.


N.B. 
Dit artikel is vanavond geactualiseerd en aangevuld met nadere info.