Komst grote knagers roept nieuwe vragen op

15-05-2020 Nieuws Redactie


DELFT - Onlangs werd in de Schie bij De Zweth  een bever gesignaleerd. Schiedam24 berichtte er gisteren over. Een heuglijk feit, dat echter ook nieuwe vragen oproept. Bijvoorbeeld bij Hans Middendorp, fractievoorzitter Algemene Waterschapspartij Delfland.

"Fantastisch nieuws voor natuurliefhebbers!", zo zegt Middendorp. "De bever is terug in Delfland. Uitgeroeid in Nederland in 1826 vanwege zijn pels, gaat het sinds de jaren 90 weer goed met de bever." Nederland kent momenteel naar schatting zo'n tweeduizend bevers en hun aantal is groeiend. "Zo zit er al een paar jaar een familie bevers in het moerasgebied ‘Land van Rhoon’ bij Rotterdam."

Zo verwonderlijk dat het dier nu ook ten noorden van de Nieuwe Maas opdaagt is het dus niet; hij werd er verwacht. "Het is strikt genomen ook niet de eerste bever in Delfland", aldus Middendorp. Al in 2014 was er een bever doodgereden op de afrit A20 bij Vlaardingen."

Maar dat stelt het waterschap wel voor nieuwe vragen. "Een paar bevers zijn leuk, maar de ruimte voor bevers is wel beperkt in ons volle Delfland. Want bevers zijn grote beesten: mannetjes kunnen tot een meter lang worden en wegen dan dertig kilo. Je wil geen beverhol in een kade, dijk of bijvoorbeeld onderaan het talud van een snelweg", waarschuwt de fractievoorzitter in het bestuur van het waterschap. "Om een idee te geven: een bever is twintig keer zwaarder dan een muskusrat en een bevergang is dus ook twintig keer groter. Zie de foto!"

De Algemene Waterschapspartij zegt de bever een warm hart toe te dragen en blij te zijn met deze verrijking van de waternatuur. "Maar natuurlijk wel zonder grote beverholen in onze dijken en kades, of onderaan het talud van een snelweg!"

De fractie wil er daarom bij het hoogheemraadschap van Delfland op aandringen om snel een beverprotocol op te stellen. "In het beverprotocol wordt vastgelegd hoe om te gaan met bevers bij toekomstige schade en overlast. En welke maatregelen kan Delfland nemen zodat afschot van bevers niet nodig zal zijn? Ook moeten de muskusrattenvangers vanaf nu hun ogen open houden voor bevers." Was getekend: Hans Middendorp.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date