Koninginnebrug krijgt nieuwe slagbomen

23-02-2019 Nieuws Advertentie


SCHIEDAM – De Koninginnebrug in zuid krijgt een nieuwe slagboominstallatie.

Dat is nodig omdat de huidige installatie niet meer voldoet aan de wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting op slagbomen die nu verplicht is op nieuwe installaties. Verder zit er nog asbest in de remschijven, ook niet meer volgens de normen van deze tijd. De huidige installatie is de originele, geplaatst bij de bouw van de brug in 1978.

Behalve deze verbetering zal de nieuwe installatie – van een Nederlandse leverancier – ook in het gebruik en het onderhoud 'makkelijker' zijn. Zo kent de installatie een Programmeerbare Logische Eenheid (PLC), de processor in de elektronica. Dat betekent bijvoorbeeld het gestuurd dalen en opengaat van de afsluitbomen, die dus niet op hun plek 'vallen', maar daar met afnemend snelheid in neerdalen.

Het werk zal in maart worden aangepakt. Door de slagbomen en de bijbehorende installatie nu te vervangen, ondervindt de recreatievaart geen hinder van de werkzaamheden, zo stelt Ronald Bijl, manager van de afdeling Techniek & Services van Irado. Dat bedrijf voert de werkzaamheden uit, in opdracht van de gemeente Schiedam, eigenaar van de brug.

Het vaarseizoen begint volgens hem zo vanaf Pasen. Tot 31 maart wordt de brug alleen tijdens de weekdagen bediend, van negen tot vijf. De slagboominstallatie wordt bediend door de brugwachters in het stuurhuis boven de sluis. Het is een van de zestien bruggen in Schiedam die zij bedienen; vier daarvan gaan nog puur op spierkracht.

De werkzaamheden duren een week, zo is de inschatting. In die periode kan het verkeer over de brug wat – kortdurende – hinder ondervinden.

De Koninginnebrug is de brug over de Buitenhaven, tussen de Gorzen en Nieuw-Mathenesse. De Buitensluis onder de brug is de belangrijkste verbinding van het Schiedamse binnenwater met de Nieuwe Waterweg.


Gerelateerd