Kraaiennest verhindert kap van bomen in... Kraaiennest!

19-06-2018 Nieuws Kor Kegel

Het Kraaiennest is voorlopig gered door een kraaiennest... Foto: Henk Groenendaal

MIDDEN-DELFLAND – Hoe wonderlijk kan het zijn? De eerste fase van de kap van bomen in het Kraaiennest is uitgesteld, omdat er… een kraaiennest is gevonden!! 
En dat in het broedseizoen!  

Uit de hele omgeving van Midden-Delfland, ook uit Schiedam, kwamen er bezwaren tegen de kap van meer dan vierhonderd bomen in het Kraaiennest, een natuur- en recreatiegebiedje tussen De Lier en Schipluiden, ten noorden van de Vlietlanden richting ’t Woudt. Best even fietsen vanuit Schiedam, maar Midden-Delfland is van ons allemaal. 
Dus gaan niet alleen de gemeente Midden-Delfland en Staatsbosbeheer erover, vonden de Midden-Delfland Vereniging, de Bomenstichting en KNNV Delfland. Ze haalden hun gelijk bij de rechter. De boomkap moest worden uitgesteld, althans gefaseerd, en Staatsbosbeheer zou met een groencompensatieplan moeten komen. De tegenover elkaar staande partijen bereikten een compromis.  

Staatsbosbeheer mocht beginnen met de kap van een paar bomen. Maar er zijn een paar dagen geleden – in het broedseizoen – twee nesten van zwarte kraaien gevonden in de bomen bij de parkeerplaats in het natuurgebiedje. Onderzocht wordt of de nesten bewoond zijn of niet. 
De bedoeling was om de gevaarlijkste bomen in het gebied, bij de parkeerplaats en de kruising van het fietspad, te kappen. De andere bomen gaan pas om als er een plan is voor herplant. Deze afspraak kwam tot stand in overleg met de drie gebiedsorganisaties. 
Staatsbosbeheer verwacht dat er nog wel ‘een tijdje’ overheen gaat voordat de bomen tegen de vlakte gaan. Zo is eerst weer een quick scan nodig, en moet rekening worden gehouden met de agenda van de aannemer en met het broedseizoen.