Kraan 716 onderweg: wachten op rustig weer

25-07-2021 Nieuws Ingezonden/Dirk Allewelt

De 716 aan het werk in het Manchester Ship Canal; foto: collectie Graeme Simpson


INGEZONDEN - De drijvende kraan 716 is nu een week onderweg van Runcorn (regio Manchester) naar Newcastle on Tyne. Zeesleper GT Victory moet zorgen dat 'the 250 ton crane' op die plaats van bestemming komt. Dirk Allewelt van stichting Erfgoed Werf Gusto brengt verslag uit van het transport van de kraan die in 1937 bij de Gusto werd gebouwd.

"De ‘716’ heeft de ingang van de haven van Great Yarmouth op de rivier de Yare bereikt. Dat gebeurde donderdagavond. De kraan heeft daar op haar ‘beurt’ liggen wachten en is later op de avond de haven binnengelopen. Nu ligt ze afgemeerd aan de kade in het stadsdeel Gorleston. De sleper ‘GT Victory’ neemt in de haven brandstof in.

Het binnenlopen van de haven was nodig omdat er een opstekende wind aan de Engelse oostkust werd verwacht, tot Beaufort 4. Dat is te hard voor de sleep. Het is afwachten wat de kapitein van de sleper gaat doen. De eerstkomende mogelijkheid om de haven van Great Yarmouth te verlaten heeft hij laten passeren, dat was eerder vandaag. Vooralsnog is niet duidelijk wanneer het transport zijn weg naar Newcastle vervolgt. Slechts een paar dagen en 300 mijl scheiden de 716  van haar nieuwe ligplaats."Gerelateerd