Laat die gasten van Boei maar schuiven

13-01-2019 Nieuws Han van der Horst

COLUMN - Toen het landelijk opererende bedrijf Boei de Havenkerk overnam, fronsten nogal wat Schiedammers de wenkbrauwen. Het kreeg bij wijze van bruidsschat ook nog een door de gemeente betaalde restauratie van de vloer mee en je moest maar zien of het meest opvallende monument aan de Lange Haven wel commercieel te exploiteren viel. Dat Boei het resultaat is van publiek-private samenwerking en speciaal in het leven geroepen om monumenten niet alleen te behouden, maar ook blijvend bestaansrecht te geven, deed er voor de critici niet toe. Eerst zien, dan geloven, bleef het motto van een sceptisch Schiedam.

Welnu, dezer dagen heeft Boei laten zien wat het kan, want de Havenkerk is niet het enige bezit van het bedrijf bij ons in de stad. Het heeft zich ook ontfermd over het pompstation onderaan de Rotterdamsedijk, tegenover de Grensflat.

Dat is een prachtig monument van vroegtwintigste-eeuws technisch kunnen en het is van binnen en van buiten het behoud meer dan waard. Bovendien is het een belangrijk oriëntatiepunt voor waarachtige Schiedammers. Net als de Koemarkt, het Rooie Hek en de Hogebomen. Rooie Hek en Hogebomen? Rooie Hek noemde men de plek waar de Rotterdamsedijk een soort kruispunt vormt met de Nieuw Mathenesserstraat en de hol naar het Boerhaaveplein. Tot in de jaren zeventig kon je die aanduiding nog wel horen, zij het vooral in het oudemannenhuis. Net als Hogebomen. Die plek is al ver voor de oorlog herdoopt in Marconiplein en dat blijft jammer. Hogebomen is een veel mooiere naam voor die rare open vlakte, waar ze in Rotterdam ten onrechte de naam plein aan hebben gegeven en het was ook een prachtige aanduiding geweest voor het metrostation. Kijk maar eens hoe dat klinkt: Dijkzigt, Coolhaven, Delfshaven, Hogebomen, Schiedam-Centrum. Je zou er eigenlijk actie voor moeten voeren, maar dit terzijde.

Boei heeft een eigentijdse bestemming voor het pompstation gevonden, die alle historische aspecten volstrekt eerbiedigt: het wordt een sportschool. Een Schiedamse ondernemer ziet daar op goede gronden brood in.

Zo gaat Boei dus te werk. We kunnen er alle vertrouwen in hebben dat dit bedrijf de Havenkerk zal bewaren en tot leven wekken.

Nu ik er over nadenk, dat prachtige monument in de Gorzen, de Heilig Hartkerk, heeft een nieuwe bestemming nodig. Het zou absoluut noodlottig zijn als dit prachtige godshuis met zijn heel bijzonder uiterlijk en zijn even bijzonder interieur, dezelfde weg zou gaan als de Bethelkerk een eind verderop, waar de Nieuwe en de Oude Maasstraat elkaar ontmoeten. Daar staat al een jaar of veertig zielloze nieuwbouw.

Schiedam moet Boei maar warm houden.Gerelateerd