Laatste Schiedamse spoelingschuit dreigt te vergaan

07-05-2021 Nieuws Redactie/Schiedammer Online

Foto's: Alwine van Winsen


SCHIEDAM - Dit is de laatste Schiedamse spoelingboot. 33 Jaar geleden werd deze gerestaureerd door de bedrijfsschool van Wilton-Fijenoord. De boot ligt achter molen De Noord. Er is sprake van gebrekkig onderhoud en de boot rot weg.

Met dergelijke spoelingboten werd door de boeren spoeling opgehaald. Spoeling is het restproduct van de jeneverindustrie. De boeren gebruikten het als veevoer. "Laten we dit zomaar gebeuren?", schrijft Alwine van Winsen, tegenwoordig distillateur en voorheen directeur van het Jenevermuseum, in de Facebookgroep 'Schiedam toen en nu'. 

Er kwam op haar Facebookpost in de groep een storm van verontwaardigde reacties los en inmiddels heeft Arjan te Hoonte de petitie 'Behoud de Spoelingschuit' opgesteld. 

Te Hoonte constateert dat de voor de jenevergeschiedenis van Schiedam zo belangrijke (laatste) spoelingschuit op de kade achter molen De Noord in zeer slechte staat verkeert en zonder ingrijpen op korte termijn onherstelbaar beschadigd zal zijn. Hij verzoekt de gemeente Schiedam om op korte termijn actie te ondernemen en over te gaan tot het (laten) restaureren van de spoelingschuit. 

De petitie is (anders van vanmorgen gemeld) te ondertekenen via deze link.

Bekijk de foto'sGerelateerd