Laatste vloer in nieuwbouw is 'walk of fame' van Oost

06-07-2017 Nieuws Kor Kegel

Leerlingen van De Peperklip schrijven hun naam of een boodschapje op de grondvloer

SCHIEDAM – Leerlingen van de openbare basisschool De Peperklip in Schiedam-Oost hebben hun namen en berichtjes met viltstift vereeuwigd op de laatste grondvloer van het bouwproject De Nieuwe Wetenschappers. Hun ‘walk of fame’ zal helaas verdwijnen onder laminaat of andere vloerbedekking, maar het desbetreffende huis heeft daarmee wel een historisch vloertje.  

De symbolische viering van die vloerplaatsing markeerde gistermiddag namelijk de transformatie van Schiedam-Oost van een achterstandswijk naar een krachtwijk van de toekomst. De werkzaamheden op de bouwplaats aan de Buys Ballotsingel waren al eerder van start gegaan, maar woensdag werd officieel stilgestaan bij de realisatie van de compleet te vernieuwen Wetenschapsbuurt in Schiedam-Oost.  

Onder toeziend oog van de buurtbewoners legde wethouder Alexander van Steenderen het laatste basiselement voor de nieuwbouw. Hij werd geholpen door de leerlingen van De Peperklip, een van de kopers, Woonplus-bestuurder Bob Venhuizen en ERA-directeur Job van Zomeren. Het project is tot stand gekomen in samenwerking tussen woningcorporatie Woonplus Schiedam, bouwonderneming ERA Contour en de gemeente Schiedam met inspraak van de wijkbewoners.  

Deze drie partijen willen van de Wetenschappersbuurt weer een prettige en gewilde woonbuurt maken. Een buurt waar de bewoners met plezier wonen en willen blijven wonen. ERA Contour ontwikkelde het bouwplan en legde het voor aan de scholieren van De Peperklip, die hun oordeel mochten geven over de keuzde van de architect. En ze liepen met ERA door de wijk om aan te geven wat ze fijne en minder aangename plekken vinden. Gebruikmakend van die informatie van jeugdig Schiedam werd het bouwplan ontwikkeld.  

In dit deel van Schiedam-Oost, tegen de Hogenbanweg en de Horvathweg aan, wordt een groot deel van de bestaande woningen gesloopt. In de plaats ervan komen in vier bouwfases 148 eengezinswoningen, de helft huur, de helft koop. In september start de verkoop van de tweede fase van De Nieuwe Wetenschappers.  

ERA Contour ontwikkelt nieuwbouw- en renovatieprojecten, zowel in eigen beheer als voor derden. Samen met gemeenten, corporaties, andere ontwikkelaars en de eindconsument bedenken én maken de ERA-medewerkers plekken waar mensen gelukkig en veilig leven. ERA Contour is onderdeel van het in Rotterdam gevestigde TBI, een groep van ondernemingen die met elkaar en met hun klanten en partners de leefomgeving van de toekomst maken.