Laatste zeekadetstoomschip naar sloper

16-01-2018 Nieuws Redactie

De Spica, in vol ornaat in de Wilhelminahaven

SCHIEDAM - Aanstaande vrijdag verlaat de 'Spica', het schip van Zeekadetkorps Schiedam, voor de laatste maal de Wilhelminahaven.

Het schip voldoet niet meer aan de huidige eisen om te kunnen functionaren als echt uitvalsbasis voor de kadetten en kampte met forse gebreken, vanwege de ouderdom. De Spica gaat daarom naar de sloop.

Om negen uur 's morgen zullen vrijdag sleepboten aankomen in de Wilhelminahaven. Zij slepen de Spica de haven uit, naar 's-Gravenedeel, waar het zal worden gesloopt door Scheepssloperij Nederland.

Dat betekent het einde van een tijdperk, zo stellen de zeekadetten. "Jarenlang was het schip beeldbepalend in Schiedam", zo stellen de zeekadetten. Vanaf 1978, toen het schip via Maassluis bij het Schiedamse zeekadetkorps kwam, was het een bekende verschijning in de Schiedamse havens. De huidige ligplaats kwam tot stand in 2008, daarvoor heeft het schip onder meer gelegen bij de Gustowerf in de Voorhaven en aan de kade bij de HSM-werf in de Wilhelminahaven.

Door de jaren heen was het schip decor voor veel Schiedamse evenementen. De bekendste hiervan was Schiedam Roeit in de jaren tachtig en negentig, in de Voorhaven. Verder was het schip regelmatig te zien in tv-producties; de laatste keer was vorig jaar, in Flikken Rotterdam.

Maar eerst en vooral was de Spica het onderkomen van het Schiedamse korps. "Veel jongens en meisjes hebben aan boord de tijd van hun leven gehad", zo realiseren de kadetten zich bij het afscheid. "Varen, zeilen, nieuwe vrienden maken, maar ook slapen op een grote boot, dat is natuurlijk een stoere beleving."

"Het is jammer dat het schip weggaat", zegt Stephan Krol. Hij is nu officieel de laatste commandant van het schip. "Als kleine jongen kwam ik aan boord, ik heb er een groot deel van mijn jeugd hier doorgebracht. Het is een schip met een verhaal." Ooit gebouwd als Langeoog door de Duitse bezetter in 1942, in beslag genomen door de US Army, het laatste stoomschip van de Duitse rijkswaterstaat, korpsschip Lemaire bij Zeekadetkorps Maassluis vanaf 1968 en sinds 1979 in dienst bij het Schiedamse korps.

Afgelopen zaterdag werd het schip 'onder grote publieke belangstelling' officieel uit dienst gesteld. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van het korps, op het nieuwe korpsschip Pontresina. Op dit nieuwe schip kan de Schiedamse jeugd elke zaterdag tussen een en vijf terecht 'voor een leuke en unieke tijd op het water'.


Gerelateerd