Lagere straffen voor keldersex

04-10-2018 Nieuws Redactie

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag vijf verdachten van seks tegen betaling met een minderjarig meisje van zestien jaar, veroordeeld tot gevangenisstraffen. De seks vond plaats in een kelderbox in Schiedam.

De straffen variëren van vijf maanden waarvan één maand voorwaardelijk, tot vijf maanden waarvan vier voorwaardelijk. Er zijn drie verdachten vrijgesproken.

De in hoger beroep door het hof opgelegde gevangenisstraffen zijn lager dan die van de rechtbank en die waarom de advocaat-generaal had gevraagd. Dit komt deels door het tijdsverloop. De zaken stammen uit 2014 en hadden sneller moeten worden berecht, aldus het hof.
 
Het slachtoffer was een zestienjarig meisje dat via seksadvertenties werd aangeboden voor prostitutie. Naar aanleiding hiervan heeft zij met een flink aantal klanten seks gehad op een matras op de grond in een kelderbox van een flatgebouw in de Dr. Kuyperlaan. Dit gebeurde twee dagen in mei 2014.

Het hof wees er bij de strafoplegging op dat de 'klanten' van het meisjes en de mensenhandelaar die haar 'aanbood', een eigen verantwoordelijkheid hadden om te controleren of de prostituee wel meerderjarig is. "Alleen maar vragen aan een jonge prostituee of ze inderdaad achttien jaar of ouder is, is niet genoeg", aldus het hof. Daarnaast had het meisje zichtbaar letsel aan haar gezicht, namelijk een dikke lip, wat naast de overige omstandigheden ook vragen op had moeten roepen.
 
De mensenhandelaar die achter de uitbuiting van het meisje zat, is al eerder veroordeeld door de rechtbank tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Hij heeft hiertegen geen hoger beroep ingesteld.

Zie ook eerdere berichtgeving, hier.Gerelateerd