Lamers gematigd tevreden over verloop Oud en Nieuw

01-01-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam bevestigt het beeld dat uit rondvragen en rondkijken naar voren kwam over Oud en Nieuw in Schiedam: de jaarwisseling is zonder al te veel incidenten verlopen. Er zijn geen arrestaties verricht als gevolg van wangedrag of dronkenschap. Burgemeester Cor Lamers is echter niet tevreden over het te veel vroegtijdig afsteken van vuurwerk - ook in zogenaamde vuurwerkvrije zones.

De gemeente verspreidde eerder vandaag onderstaand bericht.

Schiedam feestelijk het nieuwe jaar in

De overgang van 2016 naar 2017 is in Schiedam goed verlopen. Er waren in de stad geen grote incidenten, hoewel er opnieuw veel meldingen waren voor de hulpdiensten. Wel werd ’s middags al vrij veel vuurwerk afgestoken, terwijl dat pas ’s avonds was toegestaan.

Ook dit jaar werkten brandweer, politie, Irado en gemeente weer intensief samen, zowel tijdens de jaarwisseling als in de voorbereiding. Burgemeester Lamers: “Die samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo konden we op tijd veel brandbare materialen van straat halen. Hoewel de jaarwisseling deze keer in het weekend viel, was de gemeente de hele dag tot twee uur ‘s nachts bereikbaar. Veel mensen hebben daar gebruik van gemaakt door bijvoorbeeld brandonveilige situaties te melden. Dat heeft zeker bijgedragen aan het goede verloop van de jaarwisseling. Het stelt me wel teleur dat kennelijk niet iedereen het fatsoen had om tot de avond te wachten met het afsteken van vuurwerk. Dat heeft in sommige wijken onnodig tot overlast voor bewoners geleid. Ook respecteerde helaas niet iedereen het afsteekverbod in de vuurwerkvrije zones.”

Middag
In de middag werd vanuit de wijk Spaland/Sveaparken overlast gemeld van groepen jeugd die - soms zwaar - vuurwerk afstaken. Na extra inzet van de politie werd het snel rustiger. In de hele stad heeft team Toezicht & Handhaving (de ‘LBB’) minderjarigen die te vroeg knalden gewaarschuwd, waarbij in een aantal gevallen ook de ouders van de jongeren zijn bezocht.

De LBB en Irado hebben, soms na meldingen van omwonenden, ‘s middags nog veel brandbare spullen van straat kunnen halen. Mede daardoor bleef het aantal branden later op de dag beperkt. In de loop van de middag ontstond wel brand in een van de parkeergarages van sportpark Willem-Alexander, waar bouwmaterialen vlam vatten. Door de brand ontstond veel rookschade.

Avond en nacht
Op oudejaarsavond moest de brandweer uitrukken voor een autobrand in de Fabristraat. ‘s Nachts was er ook een autobrand in de Nieuw-Mathenesserstraat. Bij een voormalig schoolgebouw aan de Ribeslaan moest de brandweer kort in actie komen voor een stapel in brand gestoken pallets en kerstbomen. Verder verliep de jaarwisseling voor de brandweer in Schiedam op enkele containerbrandjes na rustig. De politie hoefde in Schiedam geen aanhoudingen te verrichten in verband met de jaarwisseling.

Op de Burgemeester Knappertlaan werd in de nacht wel een automobilist aangehouden, nadat hij met zijn auto met hoge snelheid frontaal op een gealarmeerde politieauto botste. De man werd vanuit Vlaardingen achtervolgd en reed op de verkeerde weghelft.

Vernielingen
Verspreid over de stad is een aantal afvalbakken opgeblazen. De komende week brengt de gemeente de schade door (vuurwerk)vandalisme aan gemeentelijke eigendommen in kaart.


Gerelateerd