Lamers: politie-ingrijpen is nodig gezien 'verontrustend' vuurwerkgebruik

08-12-2020 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM – Nog niet eerder greep de politie in Schiedam grootschalig zo vroeg in tegen vuurwerk. Dat is nodig ook. “Het verontrustend om te zien dat iedereen al half november zijn vuurwerkvoorraad aan het verstoken is”, aldus burgemeester Cor Lamers vanavond in reactie op een vraag in de commissie van de gemeenteraad.

“De afgelopen drie, vier weken is door het vuurwerkteam van de politie, samen met Toezicht & Handhaving, intensief gehandhaafd. Dat is uitzonderlijk vroeg.” Eerdere jaren ging de politie eigenlijk pas vanaf Sinterklaas met vuurwerkbestrijding aan de bak.

Volgens de burgemeester is de afgelopen weken zwaar ingezet, in Woudhoek, in park Spaland, op het Geuzenplein en de Bernardus IJzerdraatsingel. Daarbij is volgens hem veel illegaal vuurwerk aangetroffen, ‘bijna op bomniveau’. Het waren ‘voornamelijk’ minderjarige jongeren die aan werden gehouden; bij hen werd enkele keren thuis een behoorlijke voorraad aangetroffen, aldus Lamers vanmiddag al in een toelichting aan de pers. Ondanks het optreden is het volgens hem nog niet gelukt om het vuurwerk afsteken helemaal de kop in te drukken.

Ook tijdens de jaarwisseling zal er geen vuurwerk mogen worden afgestoken. Het mag evenmin verkocht worden en met vuurwerk over straat gaan is strafbaar, benadrukte de burgemeester nog eens. “We gaan daar behoorlijk op inzetten.”

Schiedam gaat ook werk maken van preventie. “We gaan ook met het landelijk verbod ons hele preventiepakket gewoon weer doen”, aldus Lamers. Dus rotzooi van staat, om geen munitie te bieden aan kerstboombranden. Ondergrondse containers en prullenbakken worden afgesloten, de komende weken al. “Schiedam is nooit zo schoon als op 31 december”, aldus de burgemeester. Toezicht wordt geïntensiveerd. “In het nieuws is dat in Maassluis twee extra camera’s worden geïnstalleerd. Hier hangen er al veel meer en hangen we er waar nodig een paar bij.” Met name de ‘hotspots’ Van ‘t Hoffplein, Vriendschapsplein en Parkweg krijgen cameratoezicht. Al met al is Schiedam volgens de burgemeester de Waterweggemeente die het meeste werk maakt van preventie in deze. “De afgelopen jaren is gebleken dat het nut heeft.”

De jongens die in de kladden zijn gevat worden volgens Lamers ‘Halt-klanten’ als ze minderjarig zijn. Daarbij wordt een lik-op-stukbeleid gehanteerd, met inschakeling van de ouders. “Binnen één, twee weken wordt de rekening gepresenteerd als er schade is gemaakt.” Zonodig kan er ook een last onder dwangsom worden opgelegd; die zorgt ervoor dat als opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, direct moet worden afgerekend. “Dat liegt er niet om, een overtreder kan zo een paar duizend euro kwijt zijn.” Jongeren en volwassenen die voorgaande jaren over de schreef zijn gegaan met vuurwerk en vandalisme hebben voor kerst al een waarschuwingsbrief van de burgemeester op de mat.

Sandra Beenhakker vroeg namens de VVD vanavond in de commissie naar mogelijkheden van B&W om jongeren alternatieven voor te schotelen, voor de jaarwisseling. Op de dagen voor en op 31 december zullen sportactiviteiten worden opgezet door sportcoaches, in oost en Groenoord, antwoordde Lamers. Veel meer is niet mogelijk, omdat grootschalige bijeenkomsten en evenementen als gevolg van de Coronamaatregelen niet mogelijk zijn, aldus de burgemeester.Gerelateerd