Lamers ziet geen aanleiding tot vernietiging Coronaboetes

10-10-2020 Nieuws Kor Kegel


SCHIEDAM – Burgemeester Cor Lamers ziet geen aanleiding om minister Grapperhaus te vragen om vernietiging van alle in Schiedam uitgeschreven Coronabekeuringen. Dat antwoordt hij op schriftelijke vragen van Denk-raadslid Dogukan Ergin.

Ergin was ingesprongen op de veelbesproken overtreding van de Coronaregels bij het huwelijk van de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, en Elsevier-journaliste Elisabeth Wytzes op zaterdag 22 augustus in Bloemendaal. Uit alle berichtgeving bleek dat de minister zich niet hield aan de regels die hij zelf heeft vastgesteld en voor de handhaving waarvan hij verantwoordelijk is. Ergin vond dat het de geloofwaardigheid flink aantastte, niet alleen van de minister en het kabinet, maar ook van de gemeente Schiedam. “Het waren immers de Schiedamse boa’s die meer boetes hebben uitgedeeld dan Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis bij elkaar. Terwijl al deze Schiedammers honderden euro’s moeten aftikken en een aantekening in hun strafblad riskeren, houdt de verantwoordelijke minister zichzelf niet aan de regels”, leidde Ergin zijn schriftelijke vragen in.

Burgemeester Lamers antwoordt dat het ‘uiterst spijtig’ is dat een minister zich niet aan de regels heeft gehouden, maar dat daarmee de huidige Coronaregels in de noodverordening en de handhaving daarvan niet ter discussie staan.

Lamers zegt zelf als burgemeester van Schiedam er geen mening over te hebben. “De minister heeft daar in de Tweede Kamer verantwoording over afgelegd, zoals staatsrechtelijk geregeld is.”

Op de vraag van Ergin of hij met Grapperhaus in overleg wil treden om alle Schiedamse Coronaboetes te vernietigen, zegt de burgemeester: “Ik zie hier geen aanleiding toe.”

“De afgelopen maanden heb ik in de gemeenteraad en persoonlijk het belang en de geloofwaardigheid van de uitgeschreven boetes uitgebreid toegelicht. De huidige manier van coachend handhaven past bij de huidige Coronamaatregelen. De gebeurtenissen rond de minister brengen daar geen verandering in.”

Lamers zal het beleid niet wijzigen: “Wanneer coachend handhaven geen effect heeft zal zoals altijd zonder aanzien des persoons handhavend worden opgetreden. Ons rechtssysteem zit zo in elkaar dat als iemand regels overtreedt (zelfs al is dat een minister), daarmee de regels niet buiten werking worden gesteld en handhaving doorgaat.”

Op de vraag of Grapperhaus het gezag en geloofwaardigheid van de Schiedamse boa’s heeft ondermijnd, antwoordt Lamers: “Het gezag en de geloofwaardigheid van de boa’s wordt primair bepaald door de wijze waarop zij zelf optreden en niet door het optreden van de minister. Van ondermijning van het gezag en de geloofwaardigheid van de boa’s is daarom geen sprake.”

Tot 1 juni zijn er in Schiedam 639 Coronaboetes uitgeschreven. In de periode daarna tot 1 september zijn geen boetes meer uitgeschreven. In de maand september is er een zeer beperkt aantal boetes uitgedeeld, namelijk vijf.