Categorieën

Service

Leefbaar Schiedam vindt samengaan met Andreas Rose niet aan de orde

Leefbaar Schiedam vindt samengaan met Andreas Rose niet aan de orde
Politiek

Leefbaar Schiedam vindt samengaan met Andreas Rose niet aan de orde

  • Kor Kegel
  • 05-07-2017
  • Politiek
Leefbaar Schiedam vindt samengaan met Andreas Rose niet aan de orde

Wim Post ziet geen stevig fundament om samen op verder te bouwen

SCHIEDAM – Het partijbestuur van Leefbaar Schiedam wil wel samenwerken, maar niet samengáán met andere lokale partijen. Dat zegt voorzitter Wim Post naar aanleiding van een vraag van Schiedam24 hoe Leefbaar Schiedam aankijkt tegen krachtenbundeling.

Aanleiding is de opheffing van Gemeente Belangen Schiedam met ingang van afgelopen zaterdag. GBS-raadslid Andreas Rose zit zijn raadstermijn wel uit tot de verkiezingen van woensdag 21 maart 2018, maar dan raakt hij politiek dakloos. In het Nieuwe Stadsblad van vandaag zegt Rose dat hij graag door wil gaan voor een nieuwe termijn, maar dat hij het niet ziet zitten om de verkiezingen in te gaan met een kieslijst van één persoon.

“Ik zou het liefst aansluiten bij Leefbaar Schiedam, zeker omdat met de komst van de PVV één sterke lokale partij noodzakelijk is", zegt Rose. Hij is er niet rouwig om dat GBS opgeheven is. Hij had liefst in 2014 al een fusie met Leefbaar Schiedam gewild. Dat lukte niet. Nu opnieuw is hij al maanden in gesprek met Leefbaar, maar hij heeft het gevoel dat die partij de boot afhoudt. "Ik wacht af wat er gebeurt’’, zegt Andreas Rose. "Een nieuwe partij is niet iets waar ik in eerste instantie aan denk", zegt hij. Maar Rose weet best, zonder onbescheiden te willen zijn, dat hij een zekere groep kiezers vertegenwoordigt met een politiek geluid dat anders verloren zou gaan.  

“Samenwerken kent geen bezwaren, maar samengaan wordt nu niet aan de orde gesteld, zo heeft het bestuur besloten”, zegt Gerrie de Bel-van Touw, fractieleidster van Leefbaar Schiedam in de Schiedamse gemeenteraad. Het partijbestuur beaamt dat bij monde van voorzitter Wim Post. “Samenwerking heeft prioriteit. Over een samengaan nemen we geen overhaaste beslissingen”, zegt hij.

“Zeven jaar geleden hebben we al geopperd om één sterke lokale partij voor Schiedam te vormen. Toen kregen we geen gehoor bij de vertegenwoordigers van andere lokale partijen. Sindsdien is het politieke landschap in Schiedam alleen maar verder versplinterd. René Janssen, Kees van der Tuijn en Arie van Wingerden scheidden zich af van het AOV van Catelijne de Groot en vormden de fractie-Janssen. Eerder splitsten enkele raadsleden zich af van de Socialistische Partij om Progressief Schiedam te vormen. En vervolgens richt PS zich geheel op Groen Links. Al met al niet echt een stevig fundament om samen op verder te bouwen”, aldus Wim Post.  

Vrijdag maakte GBS-partijvoorzitter Jan den Brinker op Schiedam24 bekend dat de partij met ingang van zaterdag niet meer zou bestaan. Opgericht in februari 1986 liet Gemeente Belangen Schiedam aanvankelijk het rechts-radicale geluid van mede-oprichter en voorzitter Jan Hagendoorn horen, die het vooral op de horeca in de binnenstad gemunt had. Daarna, onder Henk Metaal en Liesbeth Fluiter-van Kuijvenhoven, werd GBS een partij die de mening van de Schiedammers vaak het best wist te vertolken. Dat de partij toch nooit groot is geworden, komt vooral door de opkomst van andere lokale partijen zoals Platform Schiedam en Leefbaar Schiedam, beide opgericht door Theo Schoenmakers, en ook Schiedam Actief. Bovendien versplinterde het politieke landschap. GBS had in zekere zin last van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV), Solidair ’93 en Trots op Nederland.

Jan den Brinker: "Voor de komende verkiezingen doen er weer meer partijen mee, zoals DENK en de PVV van Geert Wilders. We hebben niet het idee dat al onze inspanningen nog veel kans van slagen hebben. Daarom stoppen we ermee. Het is mooi geweest.”