Leegstand neemt af!

21-04-2017 Nieuws Kor Kegel

SCHIEDAM – “We hebben het kantelpunt bereikt!” constateert het Centrummanagement Schiedam. Voor het eerst neemt de winkelleegstand niet meer toe, maar vermindert hij juist.

Schiedam was een van de eerste gemeenten waar de binnenstad te maken kreeg met forse leegstand van winkels. Bekende zaken sloten de deuren en algemeen werd gedacht dat het aan de overheid lag, die er te weinig aan deed. Toen later ook andere stadscentra het winkelbestand zagen afkalven, bleek er een patroon dat het doen van aankopen via internet een grote concurrent was van bestaande winkels. Bovendien speelde sinds 2008 de Kredietcrisis een grote rol, gevolgd door een langduriger economische crisis.

Maar nu loopt Schiedam voorop waar het de bestrijding van leegstand betreft. Volgens centrummanager Phons Ockerse is de leegstand dit jaar met twee procent afgenomen. Er tonen meer ondernemers interesse om zich hier te vestigen.  

Ockerse schrijft het toe aan verschillende omstandigheden. Belangrijk is dat de gemeente, de banken, de vastgoedsector en het Centrummanagement goed op elkaar inspelen en elkaars expertise benutten.

Eveneens is het belangrijk dat Schiedam zich goed positioneert op toeristisch en cultureel gebied, waardoor meer mensen de stad ontdekken en hun positieve ervaringen overdragen op anderen. Dat het met de horeca ook weer beter gaat, draagt daar zeker aan bij. Phons Ockerse: “Ik krijg echt meer vraag van ondernemers om hier eens rondgeleid te worden. Dan verkennen we gezamenlijk de mogelijkheden. Ze geven aan wat voor ruimte ze zoeken en de gemeente, de banken en de vastgoedsector kijken hoe ze daarop kunnen inspelen met vergunningen, financiering en winkelpanden.”

“We zien toenemende interesse, maar we moeten er wel wat voor doen”, benadrukt Phons Ockerse. “Het gaat niet vanzelf!”  

Een gunstige factor is dat het onroerend goed in steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag ontzettend veel duurder is dan in Schiedam. Dus voor minder geld kom je als ondernemer of bewoner meteen in een historische setting.  

De samenwerking aan een betere binnenstad blijkt volgens Ockerse voorts uit een transformatie van magazijnen boven winkelpanden naar woonruimte, wat tot meer levendigheid in de winkelstraten leidt, en uit weloverwogen inspanningen om winkelpuien een veel betere uitstraling te geven. Dat de leegstand iets afneemt, gaat vergezeld van een hogere bezettingsgraad van de Passage-garage en de ABC-garage. De binnenstad krijgt aantoonbaar meer bezoekers.  

De Schiedamse binnenstad is onder meer verrijkt met het Baklava Atelier op het Broersveld 66 en de supermarkt Hazar op het Broersveld 20. Binnenkort komt er op nummer 28 een filiaal van Wok24 te Rotterdam.

De verdubbeling van Hennis & Mauritz in de Nieuwe Passage vindt Phons Ockerse ook een teken aan de wand. En dat het Griekse restaurant van de Rotterdamsedijk niet verhuisde naar Schiebroek, maar koos voor de Broersvest 85, is ook een blijk van vertrouwen in de Schiedamse binnenstad, zegt Ockerse.

De terugkeer van Lody Bliek naar de Hoogstraat met een sjieke zaak voor herenmode zal bijdragen tot een betere entree van de Hoogstraat vanaf de Koemarkt.

Gerelateerd