Categorieën

Service

Leraar afgeperst na date met minderjarig meisje

Leraar afgeperst na date met minderjarig meisje
Nieuws

Leraar afgeperst na date met minderjarig meisje

  • Cerberus/Niels Dekker
  • 30-08-2021
  • Nieuws
Leraar afgeperst na date met minderjarig meisje

SCHIEDAM– Een basisschooldocent is na een date met een meisje van vijftien jaar in Schiedam zwaar afgeperst. In plaats van het minderjarige kind trof de leerkracht langs de A20 twee mannen aan wie hij zijn pinpas en telefoon afstond. In een paar weken tijd werd er 22.000 euro van zijn bankrekeningen gehaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de negentienjarige Saber Z. uit Rotterdam als een van de leiders van de chantagezaak. Hij stond vanmorgen terecht in de rechtbank, maar zei juist zelf ook slachtoffer te zijn geworden van de tweede verdachte, wiens identiteit vooralsnog onbekend is gebleven.

De leraar sprak begin dit jaar op internet af met ‘Annika’ die pas vijftien jaar oud zou zijn. Ze zouden elkaar op 26 januari treffen in de wijk Bijdorp, dicht bij de snelweg. Daar wachtten twee jongemannen de leerkracht op en was ‘Annika’ in geen velden of wegen te bekennen.

"Joh, wat doe je met mijn stiefzusje? Je hoeft niet weg te rennen, want ik heb hier dertien jongens in de omgeving die je dood willen hebben. Probeer maar niet weg te rennen’’, beet een van de mannen de docent toe.

Die moest plaatsnemen op de achterbank van een auto, waar hij zijn pinpas en mobiele telefoon met toegang tot de ING-app afgaf. "Hij bood geld aan bij de andere jongen om zijn geheim te bewaren; hij was bang en begon er zelf over’’, vertelde Z. die achter het stuur plaatsnam.

Naar eigen zeggen was Z. alleen met de medeverdachte meegegaan ‘om een pedofiel aan te geven’. Z: "Ik ging niet mee met de intentie om iemand af te persen.’’

Met een vuistdik strafdossier voor zijn neus wees Z. op een eerste verklaring van het slachtoffer waarin die zei dat de medeverdachte de dreigende woorden had gezegd. "Ik had meer een bemiddelende rol’’, aldus de Rotterdammer. "Het slachtoffer heeft me later in een Messenger-bericht zelfs nog bedankt.’’

Dat hij betrokken bleef en de politie niet werd geïnformeerd over de mogelijk pedofiele docent, had volgens Z. alles te maken met het feit dat hij en zijn familie zelf bedreigd werden. Om die reden had hij de naam van de medeverdachte nooit willen noemen. "Ik heb een wapen op mijn hoofd gekregen en mijn vader ook. Ik had de touwtjes niet in handen en was bang voor de gevolgen voor mijn familie als ik me terug zou trekken. Ik moest gewoon gaan pinnen en dat geld afgeven.’’

Voor het OM was zijn aanwezigheid bij de ontmoeting in Schiedam, het vervolgcontact met het slachtoffer én de inhoud van die berichten bewijs dat Z. wel degelijk een ‘leidende en geen faciliterende rol’ had. "Op camerabeelden is te zien dat Z. alle pintransacties doet en dat hij alle contact met de man onderhield. Bij zijn arrestatie in maart had hij de telefoon in bezit waarmee alle berichten zijn gestuurd.’’

Bovendien was Z. volgens de officier de persoon die foto´s had gemaakt van het woonhuis van de docent en de basisschool in Gouda waar hij werkte. Die afbeeldingen werden meegestuurd met mededelingen als ´2k morgen, anders wordt alles bekendgemaakt´.

De aanklager nam Z. ‘de zeer verwerpelijke afpersing zeer kwalijk’ en wees er op dat het slachtoffer na het voorval had geprobeerd zelfmoord te plegen. Ze eiste twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

De advocaat van Z. vroeg om vrijspraak, mede vanwege psychische overmacht. "Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijk enorme druk op hem werd uitgevoerd en dat hij geen weerstand kon bieden’’, zei ze tegen de rechters. "Hij wist niet meer wat hij moest doen. Hij wordt ten onrechte afgeschilderd als een van de leiders en heeft het slachtoffer zelfs nog beschermd.’’

De rechtbank doet op 13 september uitspraak. Over de vervolging van een andere verdachte neemt het OM later een besluit. Onduidelijk is of de docent nog werkzaam is op zijn school en of hij vervolgd wordt. "De vraag of wij het slachtoffer gaan vervolgen is op dit moment niet relevant voor deze zaak. Daar is in ieder geval nog geen beslissing op genomen’’, laat OM-woordvoerder Mark van der Wel weten.