Maaike Siegerist zingt in legendarische Half Moon

18-09-2018 Nieuws Kor Kegel

Maaike, hier nog in Rotterdam, woont al vier jaar in Bath. Foto: Jonni Slater

SCHIEDAM – Er is een nieuwe videoclip van haar uit: ‘A place for the heart’, afkomstig van haar debuutalbum ‘Born before the wind’. Daarmee zal ze binnenkort ongetwijfeld te horen zijn op de Engelse nationale zender voor nieuwe muziek, BBC Radio 6, want daar hoor je geregeld ook andere nummers van de uit Schiedam afkomstige Maaike Siegerist.  

Ze doet het goed in Groot-Brittannië. Ze treedt op bekende festivals op, zoals Redfest in het graafschap Surrey en het Keynsham Music Festival in het graafschap Somerset. Vorige week speelde en zong ze zelfs in de legendarische Half Moon in Londen, waar ook de Rolling Stones en Nick Cave optraden. Ze is laaiend enthousiast.  

In juni won ze er een interessante prijs, de Ben Kench Trophy. Dat was bij de Glastonbury FM Songwriting Competition 2018. Na een voorselectie op basis van ingezonden tracks stonden er acht acts – solisten en bands – live in de finale in de Bocabar in Glastonbury. De Engelse artiest Jonni Slater speelde met Maaike mee op toetsen. De jury beoordeelde de liedjes puur op melodie, harmonie en songtekst. “Mijn compositie ‘Where do sparrows go?’ werd door de jury unaniem verkozen als beste lied en daarmee won ik de trofee. Het was een geweldig gevoel toen ik mijn naam hoorde bij de prijsuitreiking!”  

Maaike is in Schiedam geboren in het Schieland Ziekenhuis, voorloper van het met het Vlaardingse Holy- gefuseerd tot Vlietland Ziekenhuis. Haar ouders Rob en Alies woonden in de Gorzen en verhuisden naar Schiedam-West, waar Maaike opgroeide met broer Rik en zus Inge. Ze zat op de Sint Bernardusschool aan het eind van de François HaverSchmidtlaan en volgde daarna het Stedelijk Gymnasium Schiedam. 
“Ik ben in de muziek terecht gekomen door mijn vader. Hij kocht elke week de nieuwste albums en draaide ze dan in de woonkamer. Hij luisterde naar veel verschillende genres, van Mike Oldfield en Annie Lennox tot En Vogue en Sergio Mendes.” 
“Hij  had een platenspeler over, die ik op mijn kamer kreeg. Daar kon ik zelf Queen en Dolly Parton draaien. Lekker hard! Het werd me in huis niet altijd in dank afgenomen”, zegt ze met een smiley in haar ogen. 
Maaike had haar eerste coverbandjes in wijkcentrum De Erker, samen met klasgenoten van de middelbare school. Ze had gitaarles bij John aan de Wiel in de Gorzen. Samen met Ben Hakkert heeft John aan de Wiel honderden Schiedammers gitaar leren spelen. “John leerde me de kleurrijke jazzakkoorden die ik nu in mijn liedjes gebruik”, zegt ze. Maaike zong daarna in metalbands en een jazzpoptrio, voor ze naar Engeland vertrok.

“Daar verhuisde ik in 2014 naartoe om songwriting te studeren in Bath”, zegt ze. “Daar nam ik mijn debuutalbum ‘Born before the wind’ op. Dat album kwam in 2017 uit met concerten in Londen, Rotterdam en Bath. Sindsdien heeft de Britse artiest en radiopresentator Tom Robinson meerdere tracks gedraaid op BBC Radio 6.” 
Tom Robinson was uitgesproken lovend. Over Maaikes compositie ‘Keep it in the dark’ zei hij: "Delicate vocal, poised production, gorgeous chord changes." De track kwam ook op BBC Introducing in the West, dat wordt uitgezonden op alle lokale BBC-stations in het westen van Engeland.  

Maaike heeft een lichte stem met veel bereik in hoogtes en laagtes. Ze schrijft haar eigen nummers. De videoclip van haar nieuwe single is deels opgenomen in Venetië, deels op het strand van Camber Sands (Sussex).  

De video is te linken via www.youtube.com/watch?v=IIC0eax3RTQ  

Embedden? De HTML-code is: 
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lIC0eax3RTQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

‘Where do sparrows go?’is te horen op Spotify: 
https://open.spotify.com/track/4Ay5CHgpkwk4VC5o1DcPS9?si=WbkDNemgTP-hxlR_EIiC_Q

www.maaikesiegerist.com