Maastunnel vandaag open, maar ook weer dicht

19-08-2019 Nieuws Redactie


ROTTERDAM - De Maastunnel is na twee jaar bouwen en vernieuwen weer open. Maar ook al weer dicht, verschillende keren vandaag.

Daar was de hoogtedetectie waarmee de oudste Rotterdamse oeververbinding voortaan is uitgerust, verantwoordelijk voor. Gelukkig maar, want anders waren te hoge wagens de tunnel ingereden, met alle gevolgen van dien.

Volgens een gemeentelijke woordvoerder werd tot vier keer toe het verkeer stilgelegd dat de tunnel in wilde. De vrachtwagens waren hoger dan vier meter, het maximum dat de Maastunnel door kan komen. Eentje was lager, maar zette toch de hoogtedetectie aan het werk, vanwege een niet goed ingeklapte kraan op de wagen.

Zodra het detectiesysteem een te hoge wagen signaleert gaan de lichten letterlijk op rood, in beide richtingen. Al het verkeer wordt stilgelegd, om de vrachtwagen de kans te geven te keren. Blijkbaar nodigt het openen van een tunnel chauffeurs uit om het nog eens te proberen; te kijken of de vrachtwagen er door komt. Mogelijk maakt het weten van het detectiesysteem dat de drempel om het te proberen wat verlaagd is - want keren kan dus altijd nog.

De Maastunnel was vandaag voor het eerst in twee jaar in beide richtingen weer begaanbaar. Wisselend werd er gewerkt aan de 'linker' en 'rechter' tunnelbuis, maar steeds mochten auto's die van zuid naar noord wilden, de beschikbare buis nemen. Verkeer van bijvoorbeeld Schiedam naar Rotterdam-Zuid, moest twee jaar lang via een van de bruggen, of de Beneluxtunnel. Sinds eind juli waren beide rijrichtingen afgesloten, om de systemen af te kunnen monteren en in te kunnen regelen en de tunnel schoon te maken. Sinds zes uur vanochtend is de Maastunnel, geopend in 1942, nu ook weer naar Rotterdam-Zuid te gebruiken.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd