Categorieën

Service

Maatwerk aan statushouders levert resultaten op

Maatwerk aan statushouders levert resultaten op
Nieuws

Maatwerk aan statushouders levert resultaten op

  • Redactie
  • 15-03-2022
  • Nieuws
Maatwerk aan statushouders levert resultaten op

De uitreiking van het eindmagazine van De Maatwerkplaats. Van links af: Corina Molenaar (projectleider), Sjoerd Kuiper (wethouder Maassluis), Marcel Houtkamp (wethouder Schiedam) en Khaldon Alsabbagh (coach statushouders; foto: gemeente Maassluis


SCHIEDAM - De Maatwerkplaats, een door Europa gesubsidieerd project, heeft twee jaar lang nieuwe manieren uitgeprobeerd om statushouders die een lage opleiding hebben en/of de Nederlandse taal niet machtig zijn, te helpen bij het vinden van hun plek in Nederland. 194 statushouders uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam deden mee en 163 statushouders hebben een wezenlijke stap vooruit gemaakt in hun ontwikkeling, volgens de partijen. Zij noemen het project een succes en inmiddels is er een eindmagazine uitgereikt.

Met allerlei activiteiten en begeleiding door een coach, docenten en werkleermeesters konden statushouders bouwen aan een betere toekomst in Nederland. Voor de Maatwerkplaats kwamen statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - in aanmerking die zonder speciale begeleiding hun weg in de Nederlandse samenleving niet zelf kunnen vinden. Bijvoorbeeld omdat ze nauwelijks Nederlands spreken, een lage opleiding hebben of door problemen in de gezinssituatie moeilijk op gang komen. Een groot deel van de statushouders volgde met succes taallessen of leerde de Nederlandse taal terwijl ze tegelijk werkervaring opdeden. Inmiddels zijn ruim twintig statushouders aan het werk en volgen negen mensen een mbo-opleiding. Voor anderen was dat nog niet haalbaar. In alle gevallen hebben zij een betere basis om zich thuis te voelen en mee te doen aan de samenleving.

De statushouders worden in de Maatwerkplaats ongeveer zes maanden intensief begeleid door coaches die hun cultuur en achtergrond goed kennen. Ze krijgen taallessen en worden ze aangespoord om doelen te stellen voor opleiding of werk. Ze kunnen een vakroute volgen in de bouw, techniek, horeca, 'food', zorg en uiterlijke verzorging. In een leerwerkomgeving maken ze kennis met deze beroepen. Ze leren vaktaal en ontwikkelen vaardigheden die aansluiten op de Nederlandse arbeidsmarkt. De manier van begeleiden bleek zo succesvol dat Stroomopwaarts inmiddels de functie van coach heeft opgenomen in het inburgeringstraject. Dat betekent dat mensen die in Maassluis, Vlaardingen of Maassluis moeten inburgeren een coach krijgen. Stroomopwaarts voert voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam de nieuwe Inburgeringswet uit die op 1 januari 2022 is ingegaan.