Madurodam in de polder

21-05-2017 Nieuws Redactie

Foto's: 4S

SCHIEDAM - Het kostte jaren van plannen maken en zoeken naar geld. Maar alle moeite bleek gisteren niet voor niets: toen opende op Vijfsluizen de mini-Babberspolder, een bijzonder project van watereducatie.

De minipolder, een soort Madurodam -niet voor gebouwen maar voor het Nederlandse landschap - laat bezoekers spelenderwijs kennismaken met hoe Nederland al eeuwenlang de voeten drooghoudt. "Buitenlandse bezoekers van zijn vaak verbaasd hoe vanzelfsprekend Nederlanders het vinden om onder zeeniveau te leven", zo stelt stichting De Schiedamse Molens, initiatiefnemer van de minipolder.

"Wij zijn al generaties lang opgegroeid met een waterhuishouding van poldermolens, dijken en uitwateringskanalen", aldus de stichting. "Daardoor is er weinig besef van het bijzondere en de onmisbaarheid van dit stelsel van waterbouwkundige werken." De gewoonlijk lage opkomst bij Waterschapsverkiezingen is hiervan een voorbeeld. "Terwijl tegelijkertijd door de huidige klimaatveranderingen, waterbeheer een steeds actueler onderwerp wordt."

Vandaar het initiatief om naar de Babbersmolen een miniatuurpolder te bouwen, met een slotenpatroon van verschillende dieptes, die helemaal onder water kan worden gezet. Bezoekers kunnen hem weer droogmalen met behulp van een houten scheprad en hun eigen spierkracht. "Hierdoor ervaren ze wat voor kracht er nodig is om het enorme scheprad in de Babbersmolen in beweging te brengen." Al het water wordt uitgeslagen in een mini-poldervaart met kleine werkende keersluizen, waarna het water naar de fictieve zee stroomt.

Behalve de molenstichting vormen de samenwerkende Schiedamse serviceclubs een andere belangrijke promotor van het project. Zij zorgden met hun samenwerkingsverband 4S voor veel van de financiële middelen nodig om de polder te kunnen realiseren. De clubs vonden de voorlichting van kinderen en volwassenen over de gang van zaken in de Nederlandse polder belangrijk genoeg om zich er voor in te zetten.

Een andere belangrijke instelling was de Restauratiewerkplaats, die de uitvoering van het project voor rekening nam.Gerelateerd