Malafide chauffeur geldtransport krijgt jaar cel

10-09-2019 Nieuws Redactie

BREDA - De chauffeur van een waardetransport die een Schiedammer en een Vlaardinger hielp om in Rijsbergen negentigduizend euro te ontvreemden, moet een jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in Breda.

De man was chauffeur in dienst van Secure Cash, een bedrijf dat in opdracht van banken geld vervoert - en cocaïneverslaafde. Om zijn drugsgebruik te bekostigen stemde de 43-jarige Vlaardinger er in toe om mee te werken aan de beroving. Op 27 oktober 2017 reed hij met zijn wagen naar de Rabobank in het Brabantse Rijsbergen. Toen zijn bijrijder de bank binnenliep, haalde de chauffeur uit de kluisruimte een verzegelde tas met negentigduizend euro. Die zette hij klaar achter een niet-afgesloten deur. Voor zijn twee mededaders was het daarna een koud kunstje het geld te ontvreemden.

De man deed een beroep op ‘psychische overmacht’, omdat bang was dat zijn vrouw en zoontje iets zou worden aangedaan. Zijn twee mededaders zouden daartoe hebben gedreigd. Eén van de twee voorzag hem wekenlang gratis van drugs; dat resulteerde in een verzoek om ‘iets te gaan doen’. De Vlaardinger zou nog geprobeerd hebben de twee  af te poeieren.

De rechters stelden toch de indruk te hebben dat de man uit vrije wil meewerkte aan de roof en bij de voorbereiding betrokken was. Hij wilde ook delen in de buit, maar dat zzagen zijn 'maten' niet zitten. De mannen werden snel gepakt omdat een oplettende voorbijganger het maar verdacht vond wat hij had gezien en de politie informeerde.

De Schiedammer en Vlaardinger werden in juli veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. In die straf viel ook een beroving van een geldtransport in Naaldwijk. Zie dit artikel.


Gerelateerd