Marktplaats-oplichters gepakt

24-01-2019 Nieuws Redactie


ROTTERDAM - De politie nam dinsdag duizenden euro’s en luxe goederen in beslag die zes verdachten verkregen door mensen via internet op te lichten.

Het gaat om vijf mannen en een vrouw, afkomstig uit Schiedam en Roitterdam, tussen de zeventien en 24 jaar oud. Zij boden via verkoopsite Marktplaats voornamelijk concert- en voetbalkaartjes aan, zonder ooit te leveren.

Tientallen mensen liepen in hun val. Zij maakten geld over, maar ontvingen vervolgens geen kaartjes. In één van de gevallen werd ook geweld gebruikt. Een vader werd mishandeld nadat zijn dochter’s bankrekening door de verdachten bleek te zijn gebruikt om geld op te storten.

De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw aangifte deed van betaalverzoekfraude. Zij bood via internet operakaartjes te koop aan. Een ‘koper’ wist haar met een smoes over te halen om een klein bedrag naar hem over te maken. Vervolgens verdwenen honderden euro’s van haar rekening. Peter Koemans van het cyberteam politie Rotterdam: “In dit onderzoek hielden we een achttienjarige man aan. Al snel kregen we het vermoeden dat er meer achter zat. De verdachte werd vrij gelaten, maar bleef verdachte."

De man werd van de week opnieuw aangehouden, samen met vier anderen. Zij worden ervan verdacht ook Marktplaatsfraude te hebben gepleegd: oplichting met gebruik van gehackte accounts. "Tenslotte kwam een zesde verdachte in beeld, die vanuit haar functie creditcardgegevens aan een van de verdachten doorspeelde", aldus Koemans. "Het is mooi dat we naast de eerste verdachte nog vijf anderen konden aanhouden. Tientallen, mogelijk tegen de honderd, slachtoffers wisten zij namelijk te maken. Slachtoffers die we kunnen gaan vertellen dat we verdachten hebben aangehouden in hun zaak.” Bij het onderzoek werkte de politie en het Openbaar Ministerie samen met Marktplaats en verschillende banken. 

De woningen van de verdachten werden uitgebreid doorzocht in Rotterdam en Schiedam. Agenten vonden naast het geld en de luxe (merk)goederen ook een balletjespistool. De politie nam verschillende gegevensdragers (computers, telefoons) in beslag. Rechercheurs doen daar verder onderzoek naar. Het Openbaar Ministerie bekijkt of het geld terug kan worden gegeven aan de gedupeerden.

Fraude met betaalverzoeken komt steeds vaker voor, aldus Koemans. "Een vorm daarvan is dat een oplichter de verkoper dan een berichtje stuurt dat hij het aangeboden product wil kopen. Dan zegt de oplichter dat hij slechte ervaringen heeft met de bewuste verkoopsite, vanwege oplichters, en vraagt de verkoper zijn of haar identiteit te verifiëren. Dat kan door een eurocent over te maken. De oplichter stuurt dan een link naar een nepwebsite. Als de verkoper de cent overmaakt, worden de bankgegevens gestolen door de oplichter. De cent wordt niet betaald, dat was een smoes om toegang te krijgen tot internetbankieren. Deze zaak is gestart met die vorm van betaalverzoekfraude."

Daarnaast verstuurden de verdachten betaalverzoeken met gebruik van de rekeningen van zogenoemde katvangers. Katvangers zijn mensen wiens bankrekening wordt gebruikt om criminele handelingen mee te plegen. In dit geval om door slachtoffers geld op te laten storten in het vertrouwen dat zij met een echte ‘verkoper’ van doen hadden.

De politie dringt er op aan dat gedupeerden van internetoplichting aangifte doen. "Dat heeft altijd zin. Zo kwam in deze zaak de politie op het spoor van de oplichters, dankzij de aangifte van het slachtoffer van de betaalverzoekfraude."Gerelateerd