Meer dan duizend handtekeningen tegen coffeeshop

24-06-2019 Nieuws Redactie

't Oude Raedthuys is als grand eetcafé gewoon open; foto: Eveline van der Hek


SCHIEDAM – De petitie tegen de vestiging van een coffeeshop in 't Oude Raedthuys aan de Schiedamseweg is sinds dit weekend meer dan duizend keer ondertekend.

Bewoners, winkeleigenaren, bestuurders van scholen in de buurt en ouders van kinderen daarop stellen in het verzoekschrift dat er geen verkooppunt van softdrugs moet komen in de horecagelegenheid. Basisschool IKC Kethel ligt op niet meer dan honderdvijftig meter van 't Oude Raedthuys, Het Windas niet veel verder.

De opstellers zeggen te vrezen voor 'de veiligheid van onze kinderen'. Verder zien zij de komst van een coffeeshop niet zitten vanwege geluidsoverlast, een rondhangende wietlucht, waardedaling van huizen en de gevolgen die wietverkoop heeft op het rondhangen van jongeren in de buurt. Verder signaleren zij dat er 'ondermijnende activiteiten' kunnen plaatsvinden, in de vorm van 'safe houses en witwassen'.

De petitie stelt verder dat 'de Schiedamseweg ter hoogte van 't Oude Raedthuys een doorgaande weg is voor fietsende middelbare scholieren'. “Dit is een kwetsbare doelgroep. Wanneer zij dagelijks een coffeeshop passeren met de daarbij behorende geuren en indrukken kunnen zij sneller in de verleiding komen tot het gebruik van softdrugs.”

Ook zien de opstellers op tegen vormen van overlast als extra parkeerdruk, ronddwarrelende wietzakjes in de wijk en onveilige verkeerssituaties omdat wietgebruikers onder invloed in de auto of op andere vervoermiddelen stappen. “Het is aannemelijk dat er zal worden gereden onder invloed omdat er in de wijk weinig tot geen vraag is naar afname van softdrugs”, zo stelt de petitie. Als laatste punt wijst deze op de monumentale status van het pand, dat zich daarom 'niet leent voor een dergelijke onderneming'.

De petitie roept het Schiedamse gemeentebestuur op de vierde vergunning voor een coffeeshop in de stad niet te vergeven voor 't Oude Raedthuys, 'maar een coffeeshop te plaatsen waar bewoners, winkeliers, bestuurders en scholen geen overlast zullen ondervinden van de aanwezigheid van deze coffeeshop'.

De smeekbede-met-argumentatie is aangemeld op een site die zich richt op het verwerken - en commercieel uitbaten - van petities (www.petities24.com, dat niets te maken heeft met Schiedam24.nl) door C. Ham. Het verzoekschrift, sinds afgelopen maandag online, is momenteel 1046 keer onderschreven.

Eigenaar Jaco van Beest heeft het pand in de verkoop gezet en naar verluidt is er een gegadigde om er een coffeeshop in te vestigen. Volgens de gemeente Schiedam zijn er elders in de stad nog veertien initiatieven voor het openen van een nieuwe coffeeshop; er is slechts plaats voor één vestiging. Het 'grand eetcafé' 't Oude Raedthuys is zes dagen in de week (alleen vandaag niet), van twaalf tot tenminste tien uur 's avonds geopend.Gerelateerd