Meeste jongeren voelden zich tijdens de Coronapiek slechter

20-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Jongeren bespreken de uitkomsten van de vragenlijst

SCHIEDAM – De meeste jongeren (64 procent) voelden zich tijdens de eerste Corona-uitbraak slechter dan daarvoor. Een kwart van de jongeren voelde zich vaker alleen. Ook was een kwart gedurende de eerste Coronagolf minder blij. 
Dat blijkt uit een enquête die I’ve Got the #Power heeft gehouden. De in samenwerking met de gemeente Schiedam opgestelde vragenlijst werd ingevuld door 353 jongeren.  

Heel opmerkelijke uitkomst: veel jongeren geven aan behoefte te hebben aan meer openbare, rustige studieplekken in de stad. In de toekomst willen ze minder stress en ze wensen elkaar op onderwijsgebied een toegankelijke mentor toe. Jongeren vinden ook het stimuleren van sporten belangrijk: “Creëer genoeg toegankelijke sportplekken, ook tijdens de zomervakantie”, geven ze aan.  

Hoe hebben de Schiedamse jongeren de Coronacrisis ervaren? Die vraag was aanleiding om een enquête op te stellen. Wat vonden de jongeren lastig en wat zijn de positieve lessen die wij mee moeten nemen naar de toekomst? “De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest om de mening van jongeren te horen over hoe zij de Coronatijd hebben ervaren”, zegt programmaleider Joëlle Kerssen. 

Een vijfde van de jongeren wil graag deels thuisonderwijs volgen in de toekomst, ondanks dat vijftig procent van de jongeren thuis geen rustige werkplek had. Over de gevolgen van de Coronacrisis is 38 procent van de jongeren onzeker.  over de gevolgen van de corona-tijd.  

I’ve Got the #Power is een participatieprogramma dat Schiedamse jongeren van 12 tot 26 jaar verbindt en ze de kans geeft om mee te denken en mee te doen in hun leefomgeving. Ze maken toffe plannen, stimuleren elkaar om in actie te komen en de gevestigde orde te overtuigen wat belangrijk is. Het programma is een initiatief van De Kleine Ambassade in samenwerking met de gemeente en andere partners.  

De antwoorden op de vragenlijst werden uitgewerkt en met veertien jongeren besproken tijdens een catch-up bij De Kleine Ambassade. Op deze brainstormsessie aan de Vijgensteeg werd ook gezellig gegeten. Patricia van Aaken, wethouder van jeugd en onderwijs, en haar beleidsadviseur Lotte van Ballegooijen sloten aan om met de jongeren in gesprek te gaan. 
De belangrijkste resultaten werden gebundeld in een filmpje, dat door de jongeren zelf gepresenteerd wordt. Het is te zien op www.wevegotthepower.nl Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date