Meldplicht IT-problemen havenbedrijven

11-06-2018 Nieuws Redactie

Aboutaleb poseert met de bezetting van het Haven Coördinatie Centrum, die ook de bezetting is van het Haven Cybermeldpunt; foto: Marc Nolte

ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vandaag het telefoonnummer van het Haven Cybermeldpunt in gebruik genomen. Het nummer 010 – 2521005 is bestemd voor alle bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Honderdzeventig bedrijven die vallen onder de havenbeveiligingswet of een havenbeveiligingscertificaat hebben, hebben een meldplicht voor het melden van grootschalige IT-verstoringen.

De Rotterdamse haven is sterk afhankelijk van informatie technologie (IT) voor de veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer, het wegverkeer en de overige modaliteiten. IT-verstoringen in het havengebied kunnen risico’s veroorzaken voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en veiligheid in de Rotterdamse haven. “Het instellen van het Haven Cybermeldpunt is één van de maatregelen die bijdragen aan het versterken van de digitale weerbaarheid en veiligheid van de Rotterdamse haven", aldus René de Vries, havenmeester en Port Security Officer. "Door het vroegtijdig melden van IT-verstoringen wordt het Havenbedrijf in staat gesteld om te bepalen of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid in het havengebied te ondersteunen." Ondernemingen in het havengebied moeten daarom vanaf vandaag melding doen van grootschalige IT-verstoringen bij dit meldpunt, aldus De Vries.

Het Haven Cybermeldpunt is bedoeld voor het melden van grootschalige IT-verstoringen die impact hebben op de veiligheid van goederenoverslag of de ontvangst/vertrek van schepen beïnvloeden. Het Haven Cybermeldpunt biedt géén IT-ondersteuning aan en richt zich niet op het oplossen van de IT- verstoring. Bedrijven blijven hier altijd zelf verantwoordelijk voor.


Gerelateerd