Categorieën

Service

Mert Incedal pleit vandaag in hart politiek Den Haag

Mert Incedal pleit vandaag in hart politiek Den Haag
Politiek

Mert Incedal pleit vandaag in hart politiek Den Haag

  • Redactie
  • 18-04-2016
  • Politiek
Mert Incedal pleit vandaag in hart politiek Den Haag


SCHIEDAM - Mert Eren Incedal is een van de twee Schiedamse jongeren die vandaag meedoet aan het 21ste Nationale Jeugddebat. Dat doet hij in Den Haag, in de Tweede Kamer.

Jongeren uit heel Nederland komen naar de residentie om daar in het centrum van de Nederlandse politiek hun stem te laten horen. Letterlijk en figuurlijk. Het is een uitgekiende gelegenheid om met beleidsmakers te bespreken wat voor hen belangrijk is. En het is een spel om te leren formuleren en argumenten te vinden en gebruiken.

Mert Eren Incedal gaat het hebben over klimaatverandering. Dat is het onderwerp waarin hij zich heeft verdiept en waarover hij in debat zal gaan met staatssecretaris Dijksma (van Infrastructuur & Milieu). Dat gaat via een doordachte formule, met 'analisten' als Mert, en 'woordvoerders' die van de analisten ingefluisterd krijgen als de woorden hen ontbreken of de 'andere kant' met verrassende argumenten op de proppen komt.

Incedal is veertien jaar en gaat naar school op het Lentiz Lifecollege. Hij doet mee in het basketbalteam 010-Wolfpack met leerlingen van het Lentiz die zich via Yets Foundation inzetten voor maatschappelijke projecten. Hij vindt het een hele eer dat juist hij werd uitgekozen om naar het jeugddebat te gaan. “Dat heeft ook te maken met mijn goede cijfers.” Incedal hoefde niet na te denken toen hij werd uitgenodigd: “Dat is toch heel speciaal om te doen?! Dat doe je maar één keer in je leven.”

De afgelopen tijd heeft hij flink geoefend. Pas nog was de generale repetitie. “Ik zit bij Fractie Rood.” Het gaat vandaag over luchtvervuiling, energieverbruik, productie van kleding en voedsel. “We moeten duurzaam produceren. Dat maakt ons eten misschien wat duurder, maar is echt nodig.” Als Mert met zijn medeleerlingen in de pauze bij de supermarkt staat om iets lekkers/voedzaams te kopen, probeert hij dat ook voor ogen te houden.

Organisator van het Nationaal Jeugddebat is jongerenorganisatie NJR. Zij brengt 131 jongeren bij elkaar, die hun plannen behalve aan staatssecretaris Dijksma, ook zullen delen met minister Plasterk en staatssecretaris Klijnsma. Ton Elias, ondervoorzitter van de Tweede Kamer, zit dit jaar de debatten voor. Onderwerpen naast klimaatverandering zijn psychische gezondheid, radicalisering, jongeren met geldproblemen en vluchtelingen. De deelnemers presenteren per onderwerp een voorstel waarover zij uiteindelijk in debat gaan met de verschillende bewindspersonen. De voorstellen zijn gebaseerd op een kwantitatief onderzoek van NJR.