Met Leo de Jong sluit Schiedam dominicaans tijdperk af

15-05-2019 Nieuws Lidwien Meijer

IN MEMORIAM - Pater Leo de Jong was de laatste pater dominicaan van Schiedam. Sinds 1616 is deze religieuze orde in de stad aanwezig. Met het overlijden van de pater wordt een tijdperk afgesloten. Lidwien Meijer vertelt wat zij van hem weet.

Op 13 mei overleed pater Leo R. de Jong, op zijn geliefde eiland Rhodos. Hij begeleidde daar voor de laatste keer een reis, georganiseerd door de Stichting Oecumenische Ontmoetingen en ‘zijn’ Leerhuis Spiritualiteit. Tijdens het bezoek aan een kerk daar is hij plotseling onwel geworden en overleden. Leo is om zo te zeggen ‘in het harnas gestorven’. Hij was de dag ervoor 87 jaar geworden.

Leo de Jong werd geboren in hartje Schiedam, in 1932. Als kind bezocht hij de St. Jan de Doperkerk (Havenkerk), een dominicaanse parochie. Hier groeide zijn verlangen om pater dominicaan te worden.

Na zijn seminarietijd studeerde hij geschiedenis in Nijmegen. Zijn afstudeerscriptie ging over de geschiedenis van de dominicanen in Schiedam, die teruggaat tot 1616.

Van 1962 tot 1984 was hij leraar geschiedenis aan het Dominicuscollege in Nijmegen. Daarna werd hij pastoor van de St. Dominicuskerk (het Steiger) in Rotterdam, tot 1997. Hij bleef wonen in het klooster naast deze kerk. In 2002 werd hij benoemd tot pastoor van de St. Jan de Doper-Visitatiekerk in NIeuwland. Na teruggave van de parochie aan het bisdom ging deze geloofsgemeenschap deel uitmaken van parochie De Goede Herder. Leo de Jong bleef er regelmatig voorgaan in de eucharistievieringen op zondag.

In 1994 startte Leo het Leerhuis Spiritualiteit, waarbij het accent ligt op ‘spiritualiteit op straatniveau’. Hij gaf vele lezingen, ook binnen het brede verband van de parochie.

Vorig jaar verhuisde hij naar het moederhuis van de zusters dominicanessen in Voorschoten, de Bijdorp, samen met bijna de gehele communiteit van het Steiger.

Op Palmzondag, 14 april, was hij nog op de televisie, te gast bij de Verwondering, het interviewprogramma van Annemiek Schrijver (zie hier) Tijdens een gesprek van ongeveer dertig minuten zette hij uiteen wat voor hem de kernwaarden waren van zijn geloof. Hij vertelde over zijn geloofscrisis in de jaren 70. Zijn kennismaking met de mystiek, met name Meister Eckhart (13e eeuw) en Johannes van het Kruis (16e eeuw) gaf hem toen een ruimer beeld van God.

Hij kan zich ook volledig vinden in de beroemde dagsluiting van Gerard Reve:

Eigenlijk geloof ik niets,
en twijfel ik aan alles, zelfs aan U.
Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,
dan denk ik, dat Gij liefde zijt, en eenzaam,
en dat, in dezelfde wanhoop, Gij mij zoekt
zoals ik U.

Wanneer de uitvaart is van Leo de Jong is nog niet bekend. Zijn lichaam moet gerepatrieerd worden en dat kost tijd.

Laatste bericht: Op dinsdagavond 28 mei is er in Schiedam gelegenheid afscheid te nemen van pater Leo. In de kerk Sint Jan de Doper-Visitatie in de Mgr. Nolenslaan begint de avondwake om zeven uur.


Gerelateerd