Metro gaat in het weekend uur langer rijden

02-10-2017 Nieuws Redactie

Metro gaat in het weekend uur langer rijdenOnthulling van een beeld waarin de proef met de nachtmetro wordt aangekondigd, vanmorgen op metrostation Wilhelminaplein door de wethouders van de deelnemende gemeenten

SCHIEDAM - De metro naar Schiedam gaat op vrijdag en zaterdag een uur langer rijden.

De RET kondigt vandaag een proef aan, waarmee vanaf 29 december een jaar lang een 'nachtmetro' in het Rotterdamse ov-gebied gaat rijden.

In plaats van om acht over half een 's nachts vertrekt de laatste metro vanaf station Beurs naar Schiedam volgend jaar om acht over half twee. De laatste metro vanuit Schiedam naar Rotterdam vertrekt nu twee voor een; dat wordt twee voor twee. 

Volgens de initiatiefnemers, de gemeenten Schiedam, Rotterdam, Lansingerland, Albrandswaard en Capelle aan den IJssel, is het uur extra ov-vervoer belangrijk; het voorkomt onnodig autogebruik, zo stelde de Rotterdamse verkeerswethouder Pex Langenberg vanmorgen bij de presentatie van de plannen. Volgens hem is het gat tussen half een en half drie, als de nachtbus gaat rijden, te groot. Dat maakt dat mensen toch vaker de auto nemen dan gewenst. Opmerkelijk is dat de proef wordt betaald door de gemeenten. Zo legt Schiedam 31.000 euro bij om de proef te kunnen houden. Het typeert de urgentie die de gemeenten ervaren om het metrovervoer in klantvriendelijker te maken. De proef kost 530.000 euro, met name omdat de vier extra ritten in het nachtelijk uur niet kostendekkend zijn.

RET-directeur Maurice Unck mikt op duizend extra passagiers per weekend als gevolg van het extra uur. De Schiedamse wethouder Marcel Houtkamp hoopt en verwacht dat er meer extra mensen vervoerd zullen worden. Hij grapte dat Schiedam Rotterdam ziet als randgemeente en dat de nachtmetro dus zorgt dat bezoekers van Schiedam langer vertier in de stad zullen vinden. "Zo wordt het dus ook aantrekkelijker om naar Schiedam te komen met het openbaar vervoer." Veel toeloop vanuit de buurgemeenten verwacht hij vanwege de nieuwe Euroscoop.

De nachtmetro gaat op alle metrolijnen van de RET rijden, op de lijnen B en E op ingekorte trajecten. Zo rijdt lijn E tussen Slinge en Pijnacker-Zuid en rijdt lijn B tussen Nesselande en Schiedam-Centrum. De Hoekse Lijn blijft nog even buiten de proef. Na een jaar wordt gekeken of de nachtmetro een structureel karakter krijgt en dan ook door de Metropoolregio wordt betaald.

Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »


Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date