Midden-Delfland zoekt weer de stad op, nu Vlaardingen

15-09-2019 Nieuws Kor Kegel

Werk van Johan Jongkind is nog tot eind van de maand te zien in Museum Vlaardingen en ook na de stadsbijeenkomst van de Midden-Delfland Vereniging

VLAARDINGEN – Het moet gezegd: de Midden-Delfland Vereniging gaat nog steeds serieus om met de oproep van de Schiedamse burgemeester Cor Lamers om ‘de stad’ op te zoeken. Op maandag 23 september houdt de vereniging een stadsbijeenkomst in Museum Vaardingen.

Dat is exact twee jaar nadat Lamers adviseerde om Midden-Delfland naar de stad toe te brengen in plaats van te wachten tot de stedelingen naar het polderlandschap komen.  

Gastspreker in Vlaardingen is Jeroen ter Brugge, directeur van het museum toen het nog het Nationaal Visserijmuseum heette. Hij leidde het museum aan de Westhavenkade 54 van 2000 tot 2007. Na functies bij het Maritiem Museum in Rotterdam is Jeroen tegenwoordig conservator van het Rijksmuseum Amsterdam. Hij heeft een speciale band met Midden-Delfland door zijn activiteiten als secretaris van de Federatie Broekpolder, die zich inzet voor versterking van het groene karakter van Vlaardings vierde en onbebouwde kwadrant. De Broekpolder is zeg maar het Vlaardingse deel van Midden-Delfland.  

Cor Lamers deed zijn oproep tijdens de Dag van het Polderlandschap op zaterdag 23 september 2017 in Maasland. “De stad Schiedam hecht veel waarde aan het polderlandschap van Midden-Delfland. Daar zetten we ons al tientallen jaren voor in. Midden-Delfland moet groen blijven. Maar”, zei burgemeester Lamers, “zoals de stedelijke omgeving omziet naar Midden-Delfland, zo zou Midden-Delfland de omringende steden meer bij het gebied moeten betrekken. Niet alle culturele activiteiten hoeven in Maasland en Schipluiden plaats te vinden!” 
“Excursies kunnen uitstekend in Kethel beginnen. Of in Vlaardingen, Maassluis, Delft. De steden rond Midden-Delfland hebben drie miljoen inwoners en het zou een enorme vooruitgang zijn als al die mensen zich zo bij het gebied betrokken gaan voelen dat ze er ook voor opkomen.” 
Als de stedelingen zich verbonden voelen met Midden-Delfland, ontstaat er ook meer sympathie voor het unieke veenweidegebied.  

Wat Lamers te berde bracht, was niet aan dovemansoren gericht. De Midden-Delfland Vereniging nam de uitdaging aan en hield de eerste stadsbijeenkomst in Schiedam, namelijk op dinsdag 22 mei 2018 in het sportpark Willem-Alexander. De tweede stadsbijeenkomst was even succesvol en vond op maandag 15 oktober plaats in het Meisjeshuis in Delft. De derde informatieve bijeenkomst buiten Midden-Delfland was op woensdag 29 mei van dit jaar, weliswaar niet in een stad, maar in De Lier bij het bedrijf Priva, gespecialiseerd in klimaatbeheersing, energiebesparing en recycling.  

En nu dus in Vlaardingen. Tijdens de bijeenkomst in Museum Vlaardingen wordt een nieuw themanummer van de Midden-Delfkrant gepresenteerd: ‘Natuur & Beleving van Midden-Delfland’. De aanvang is om acht uur, inloop vanaf half acht. Ook niet-leden zijn welkom. Toegang is gratis. Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden bij Lisa van Uffelen: lisa@middendelflandvereniging.nl, 06-42105407.

Er liggen fiets-, vaar- en wandelkaarten en uiteraard ook het een half jaar geleden verschenen boek over de verbeteringen in het landschap dankzij en ondanks de doortrekking van de A4. De titel: ‘Polderen over de A4 in Midden-Delfland. Inpassing en compensatie’.  

Na de pauze is er gelegenheid om de tentoonstelling 'Jongkind onderweg' te bekijken. Museum Vlaardingen heeft het tweehonderdste geboortejaar van Johan Barthold Jongkind aangegrepen om vijftien van zijn schilderijen en etsen te exposeren. Deze zijn lange tijd niet publiekelijk tentoongesteld.

Johan Jongkind (1819-1891) woonde in zijn jeugd in Vlaardingen en Maassluis. Later maakte hij schetsen van Midden-Delfland en locaties langs de trekvaarten. Het zijn impressies van de omgeving van Vlaardingen, Maassluis en Overschie. De tentoonstelling raakt dus helemaal aan de belangstellingssfeer van de bezoekers van de stadsbijeenkomst van de Midden-Delfland Vereniging.

Na deze bijeenkomst is ‘Jongkind onderweg’ nog een kleine week te zien, tot en met zondag 29 september.


N.B.
In voorgaand artikel zijn de contactgegevens voor aanmelding aangepast.