Mijnenbestrijdingsvaartuig krijgt naam Schiedam

30-11-2021 Nieuws Redactie

Naar deze havenplaatsen worden de zes nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van Defensie genoemd, ook Schiedam zit erbij; foto: Defensie


SCHIEDAM - Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl én Schiedam. Naar deze havenplaatsen worden de zes nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van Defensie genoemd. Dat schrijft minister Kamp vandaag aan de Kamer. Nederland en België trokken samen op bij de aanschaf van in totaal twaalf schepen.

Het is gebruikelijk marineschepen de naam te geven van een zeeheld, hemellichaam of bijvoorbeeld een provincie of stad. In dit geval is gekozen voor havenplaatsen die de schepen daadwerkelijk kunnen aandoen. Dat verbindt schip en stad, volgens Defensie.

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn Belgische evenknie admiraal Michel Hofman legden vandaag de kiel van het eerste Belgische schip, BNS Oostende. Het startschot voor de bouw van de schepen is gegeven. De vaartuigen worden voorzien van de nieuwste technologieën. Ze krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Denk bijvoorbeeld aan vliegende en varende mijnenvegende drones. Daardoor hoeven de schepen niet meer zelf een gebied in te varen waar mogelijk zeemijnen en andere explosieven liggen.

Naar verwachting vaart het eerste mijnenbestrijdingsvaartuig voor Nederland in 2025 Den Helder binnen.Gerelateerd