Miljard voor spoorverbreding Schiedam-Delft

09-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Er komt een miljard euro beschikbaar voor verbetering en uitbreiding van het spoor tussen Schiedam en Delft. Dat maakten de ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Bas van ‘t Wout van Economische Zaken vandaag bekend.

Het gaat om een deel van een bedrag van in totaal 4,1 miljard euro waarmee het kabinet tien projecten wil financieren. Dit geld komt uit het Nationaal Groeifonds. Anderhalf miljard euro gaat naar het doortrekken van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Andere projecten hebben betrekking op de ontwikkeling van groene waterstof, op kwantumtechnologie en op innovaties in de gezondheidszorg en het onderwijs. "Met deze investeringen op verschillende fronten wordt door het Nationaal Groeifonds een belangrijke eerste stap gezet richting het verhogen van onze toekomstige welvaart", aldus Hoekstra. Er waren in deze eerste ronde voor financiering vanuit het Nationaal Groeifonds vijftien projecten voorgedragen ter waarde van in totaal ruim 25 miljard euro.

Het miljard voor het spoor tussen Schiedam en Delft, een flessenhals van twee sporen in het verder viersporige spoortraject tussen Den Haag en Rotterdam, is naar verluidt de helft van wat er nodig is aan investeringen om tot vier banen te komen. De afgelopen jaren is al hard gewerkt aan uitbreiding van de capaciteit van het spoor tussen Delft en Rijswijk.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de beoordelingscommissie die ondersteunde bij het maken van de selectie van de projecten, laat weten dat het traject voor het realiseren van deze infrastructuur nu pas begint. Omdat slechts de helft wordt gefinancierd, moet nu op zoek worden gegaan naar aanvullende middelen.

Wethouder Jeroen Ooijevaar reageert opgetogen op het nieuws uit Den Haag: "Supergoed nieuws op de vrijdagmiddag! Via het groeifonds trekt het kabinet serieus geld uit voor onder meer de spoorverdubbeling tussen Schiedam en Delft. Dit is een flinke stap naar hoogfrequent spoor en station Kethel!"

Van het verdubbelen van de capaciteit van het spoor door Midden-Delfland is al lang sprake. Zie onder meer dit artikel uit 2017.Gerelateerd