Minder inbraken in Schiedam, daling lager dan elders

01-03-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Het aantal inbraken in Schiedam daalt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Maar de afname is lager dan gemiddeld in Nederland.

Het CBS becijferde dat het aantal geregistreerde woninginbraken vorig jaar veertig procent lager lag dan in 2012. In bijna 350 van de 390 gemeenten daalde het keren dat een inbraak werd aangegeven.

In Schiedam is die daling 23 procent. Bij onze westerburen in Vlaardingen kwam de daling uit op twintig procent, de Rotterdamse oosterburen aan de Maas boekten een daling van het aantal kraken van 35 procent. Bij drie op de tien gemeenten was sprake van een halvering of een nog sterkere daling. In Oudewater werden in 2016 maar liefst tachtig procent minder inbraken geregistreerd dan in 2012.

In Waddinxveen steeg het aantal keren dat inbrekers bij vreemden in huis stonden en daarvan opgaaf werd gedaan met honderd procent.

Uiteraard zit de adder onder het woord 'geregistreerd'. In de cijfers komt de aangiftebereidheid dus niet tot uitdrukking. In 2016 rapporteerden burgers die antwoordden in een zogenaamde Veiligheidsmonitor dertien procent minder delicten waarvan ze slachtoffer werden dan in 2012.Gerelateerd