Categorieën

Service

Misbruik van mailadressen controleren

Misbruik van mailadressen controleren
Nieuws

Misbruik van mailadressen controleren

  • Redactie
  • 28-07-2017
  • Nieuws
Misbruik van mailadressen controleren
SCHIEDAM - Ook Schiedammers kunnen gedupeerd zijn door computercriminelen. De politie biedt nu de mogelijkheid om te controleren of mailadressen een groot risico lopen om voor onoorbare zaken gebruikt te worden. Daarvoor is wel even geduld nodig - want de pagina is zo populair dat deze tijdelijk niet te bereiken is, via internet. 250.000 Mensen wisten wel hun adres te checken.

De politie neemt regelmatig gegevens in beslag die zijn verzameld door een crimineel netwerk van softwarerobots dat inbreekt in computers. Zo'n netwerk noemen we een botnet. Tussen de illegaal verkregen gegevens kunnen ieders e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zitten. Het feit dat een netwerk is opgerold, betekent niet dat deze gegevens nu veilig zijn. Het is mogelijk dat ze zijn doorverkocht aan andere (criminele) partijen.

De politie biedt nu op www.politie.nl de mogelijkheid om te controleren of de eigen e-maildressen ooit door criminelen zijn verzameld met als doel om er misbruik van te maken. Mensen die deze check uitvoeren krijgen binnen enkele minuten een e-mail als het adres voorkomt tussen inbeslaggenomen inloggegevens.

Sowieso is het wijs om regelmatig wachtwoorden te veranderen, adviseert de politie.