Misdaadmeter: minder criminaliteit in Schiedam

02-03-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De criminaliteit in Schiedam neemt af. Die conclusie valt te trekken uit de AD Misdaadmeter. Schiedam eindigt als tiende op de lijst van onveligste gemeenten van Nederland.

Dat is dezelfde positie als vorig jaar. In heel Nederland daalt volgens de misdaadmeter de criminaliteit. Die wordt samengesteld aan de hand van gegevens van de politie.

Met name zakenrollen nam af in Schiedam. Volgens de politiecijfers waren er 38 gevallen van zakkenrollen in 2018, tegen 82 een jaar eerder, een ruime halvering dus. Zo werd er ook minder ingebroken in schuren - tachtig keer, bijna eenderde minder - en in woningen - 219 keer, tegen 257 in 2017.

Andere vormen van criminaliteit bleken weerbarstiger. Er werd twaalf procent minder ingebroken in auto's - 486 keer - maar er werden meer - 85 - auto's gestolen dan in 2017 (toen 76 stuks). Er werd minder vernield (495 keer, tegen 541 keer in 2017) en mishandeld (282 keer, achttien keer minder). Maar het aantal straatroven nam toe, van 48 naar vijftig. Dertien keer werd er een overval gepleegd in Schiedam, dat was net zo vaak als in 2017.

Het Algemeen Dagblad zet al deze gegevens op een rijtje en maakt dan een ranglijst, waarin de misdaad wordt afgezet tegen het aantal inwoners van een gemeente; het is een gewogen vergelijking, waarbij niet alle soorten van misdaad even zwaar tellen. Zo weegt mishandeling zwaarder dan bedreiging.

In Nederland is Dinkelland (met Denekamp en Ootmarsum) de veiligste gemeente, Amsterdam de onveiligste. Van de buurgemeenten is Rotterdam - na Eindhoven - de op twee na onveiligste gemeente, Vlaardingen op 25 na, Midden-Delfland staat op nummer 158.Gerelateerd