Mumpasi Meso wil de schoonheid van Âkâsha aan ons doorgeven

31-05-2019 Nieuws Kor Kegel

‘Human nature’ van Mumpasi Meso. © OpenArtExchange

SCHIEDAM – Âkâsha komt uit het Sanskriet. Het heeft verschillende betekenissen, die wel sterk met elkaar te maken hebben. Uitspansel betekent het enerzijds. Anderzijds duidt het op de astrale wereld, die volgens de theosofie en de antroposofie alle lichamelijkheid modelleert en vorm geeft. Voor de Afrikaanse kunstenaar Mumpasi Meso is het “de universele bron die ons allemaal voedt.” 
Dat wil hij tot uiting brengen in zijn beeldende kunst. Âkâsha is zijn bron van inspiratie, maar in zijn filosofie is Âkâsha voor iedereen de bron van inspiratie, ook al heeft niet iedereen ervan gehoord. “Sommige mensen noemen het God, anderen noemen het universeel bewustzijn, natuur, ether. Intuïtief probeer ik me open te stellen om wat van deze energie te vangen en door te geven.”  

Morgenmiddag kunnen we dat allemaal met eigen ogen aanschouwen, maar wie niet bij de opening van de expositie in OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 kan zijn, heeft de tijd tot en met zondag 14 juli. De expositie ‘Human nature’ van Mumpasi Meso in Schiedam zal zijn eerste Europese solotentoonstelling zijn met dertig schilderijen en collages, waarvan de meeste niet eerder vertoond zijn, ook niet op zijn vele exposities in Afrika en Brazilië. 
Hij is opnieuw naar Schiedam gehaald door Joke Bakker-Jansen, de kartrekker van OpenArtExchange. Dit internationale kunstcentrum ondersteunt niet-westerse kunstenaars en brengt ze in verbinding met de westerse kunst- en cultuurwereld via actieve exchangeprogramma’s met lokale kunstenaars. Onlangs won Mumpasi Meso in Sao Paulo de prijs voor Beste Internationale Schilder. 
Vorig jaar was werk van Mumpasi Meso ook in Schiedam te zien. Hij was vertegenwoordigd op de tentoonstelling #InnerCities van OpenArtExchange en op de tentoonstelling ‘Vruchtbare grond’ in het Stedelijk Museum Schiedam. Hij werkte mee aan de Geuzenmaand-tentoonstelling in het Museum Vlaardingen en Kade40 in Vlaardingen. Ook was zijn werk te zien op een mini-expositie in Theater aan de Schie tijdens het African Roots-concert van muziekvereniging Sint Radboud.  

Als zoon van de Angolese schilder en mozaïekkunstenaar Za Meso Mumpasi ging hij zelf ook de beeldende kunst in, sterk filosofisch geïnspireerd. Mumpasi Meso (1984) ging in Congo-Kinshasa naar de Academie voor Schone Kunsten en nam al tijdens zijn studie deel aan groeps- en solotentoonstellingen in Congo, Gabon, Angola, Italië, Spanje, Brazilië en Nederland. Met verschillende materialen, technieken en texturen speelt hij met mozaïeken. Zijn werk was de laatste drie jaar onder andere te zien in Luanda, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Milaan en Schiedam. Met het ‘orkestreren’ van kleuren en vormen in een duidelijk eigen handschrift won hij prijzen, waaronder de prijs voor Beste Internationaal Schilder op de hedendaagse kunstbeurs CIA Arte Cultura 2018 in Sao Paulo.  

Mumpasi Meso is gefascineerd door de menselijke natuur en spiritualiteit. In zijn werk verkent hij emoties, ervaringen en inzichten op een manier waarmee hij mensen uit hun dagelijks leven wil halen. “Met mijn kunst wil ik de Âkâshaboodschap van schoonheid naar elk hart en elk huis brengen, omdat we het als met elkaar verbonden mensen allemaal kunnen voelen.” 
De composities van Mumpasi Meso zijn een verwijzing naar de universele bron waarmee we allen verbonden zijn. “De menselijke natuur is een fenomeen dat eindeloze ontdekkingen mogelijk maakt”, zegt Mumpasi. “Het maakt deel uit van mijn dagelijkse ritme. Ik werk bijna elke dag. Het is ingebouwd in het ritme van de patronen, kleuren en vormen.”  

OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 in Schiedam is van donderdag tot en met zondag geopend van één tot zes uur. De tentoonstelling van Mumpasi Meso opent zaterdagmiddag om vier uur met de performance ‘Lumière du Monde’ (Licht van de Wereld) van de kunstenaar zelf. Belangstellenden krijgen het verzoek om op tijd aanwezig te zijn. Mumpasi Meso exposeert er tot en met zondag 14 juli.