Musical sluit Jaar van Barmhartigheid af

02-10-2016 Nieuws Redactie

De zeven werken van barmhartigheid van de Meester van Alkmaar, nu in het Rijksmuseum

SCHIEDAM – Een musical over barmhartigheid. Een spannend en vrolijk verhaal op muziek vormt het slotakkoord voor het Jaar van Barmhartigheid in Schiedam. Met het plechtig sluiten van de Heilige Deur in de Liduinabasiliek door de Rotterdamse bisschop, twee dagen later, wordt het themajaar echt afgesloten.

De katholieke kerken in Schiedam stonden dit jaar in het teken van de barmhartigheid. Het themajaar is door paus Franciscus uitgeroepen om ieder aan te sporen om zich heen te kijken en mensen die tekortkomen, nabij te zijn. De verschillende kerkgemeenschappen in de stad hebben zich dit jaar daarvoor ingespannen. Zij deden dit met de Werken van Barmhartigheid in gedachten: de hongerigen spijzen; de dorstigen laven; de naakten kleden; de vreemdelingen herbergen; de zieken verzorgen; de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Deze werken werden voor het eerst genoemd door de evangelist Matteüs.

Op 13 december werd het barmhartigheidsjaar voor het bisdom Rotterdam geopend in Schiedam. In ieder bisdom in de wereld is vanwege het themajaar een deur van een belangrijke kerk aangewezen als Heilige Deur. Een toegangsdeur, als symbool voor Jezus Christus, die voor christenen als een deur tot het leven is. In het bisdom Rotterdam is dat de deur van de Liduinabasiliek. Deze wordt nu op 20 november formeel gesloten, door bisschop Hans van den Hende.

Maar aan het eind van het themajaar eerst dus een vrolijke afsluiter. Verteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda zetten op 18 november in de basiliek aan Singel en Stadserf een gelegenheidsmusical neer. De zeven 'werken' komen aan bod, vervlochten in een liefdesverhaal. Nieuwe teksten op musicalklassiekers uit de West Side Story, Les Miserables, de Sound of Musis en andere musicals. Ze vertellen het verhaal hoe mensen zich steeds weer het lot van anderen aantrekken.

Beerda en Posthumus maakten eerder 'Liduina, de musical', in het kader van het Schiedamse themajaar over de stadsheilige.

'Barmhartigheid, de musical' is gratis te bezoeken voor vrijwilligers van het themajaar; reguliere bezoekers betalen vijf euro toegang.Gerelateerd