Nederland is geen vreselijk land

05-12-2017 Nieuws Redactie

Özcan Akyol; foto: Persgroep

SCHIEDAM - Abdullah Mazmahor, gistermiddag gelukkig teruggevonden nadat hij drie dagen vermist was, blijft de gemoederen bezighouden. Özcan Akyol, columnist van het Algemeen Dagblad, schrijft in de krant van vandaag een stuk over de vijftienjarige Schiedammer en zijn vermissing.

Wie het nieuws volgt, via tv en anderszins (sociale media), wordt daar over het algemeen niet vrolijker op. 'Alsof we met zijn allen op een bloederige burgeroorlog afstevenen', schrijft Akyol. "Maar dan zijn er plotseling van die kwesties die beterschap beloven."

Nadat vrijdag bleek dat Abdullah zoek was 'maakte het cynisme waarmee we anders worden doodgegooid, plaats voor een enorme betrokkenheid', aldus de columnist. "Van familie en vrienden, maar ook van wildvreemden, die in groten getale warme kleding en hesjes aantrokken om de politie te ondersteunen met haar onderzoek. Even was afkomst, sociaal-economische klasse, cultuur en politieke voorkeur niet mer belangrijk: het collectieve belang woog het zwaarst van allemaal. Abdullah moest gewoon weer worden gevonden, zo snel mogelijk, en daar wilde iedereen zich voor inzetten."

En zo is het. Ook de reacties die Schiedam24 ontving op de berichtgeving over Abdullah laten een onverdeelde zorg zien over zijn verdwijning en een grote opluchting toen hij gisteren werd teruggevonden. Honderden mensen reageerden op die manier. Akyol concludeert: "De zoektocht liet me zien: Nederland is geen vreselijk land." Als puntje bij paaltje komt zijn we bereid elkaar te helpen. "De medemenselijkheid is nog springlevend."


Reacties