Categorieën

Service

Nieuw beheerplan voor Prinses Beatrixpark

Nieuw beheerplan voor Prinses Beatrixpark
Nieuws

Nieuw beheerplan voor Prinses Beatrixpark

  • Redactie/Fleur Snoeij
  • 24-06-2022
  • Nieuws
Nieuw beheerplan voor Prinses Beatrixpark

SCHIEDAM - Het Prinses Beatrixpark heeft een nieuw beheerplan. Het plan is tot stand gekomen na intensief overleg tussen de gemeente en de stichting Vrienden van Beatrixpark Schiedam, en moet erop toezien dat het park zijn kwaliteit behoudt. 

Het Beatrixpark is aangelegd in 1952 en inmiddels dus al zeventig jaar oud. Leon Collignon, penningmeester en interim-vicevoorzitter van de Vrienden van Beatrixpark Schiedam, vertelt dat er tot op heden nooit een goed beheerplan heeft bestaan: "In de periode 2012-2018 is het park helemaal heringericht en opgeknapt, maar als je het niet onderhoudt, is er over een paar jaar weer een grote opknapbeurt nodig. Dit beheerplan moet ervoor zorgen dat het beheer jaarlijks en structureel in de gaten wordt gehouden." 

In het beheerplan staat onder andere beschreven hoe het park eruit moet zien en welke ontwikkelingen er nog aankomen. Maar ook andere concrete zaken maken onderdeel uit van het plan; welke grasvelden worden als gazon bijgehouden en welke juist niet, welke bospercelen moeten transparanter zijn in verband met de zichtlijnen en welke mogen juist wat ruiger zijn? En welk meubilair wordt er in het park neergezet? Het zijn allemaal concrete zaken waar duidelijke afspraken over gemaakt zijn, om te zorgen dat het beleid voor iedereen duidelijk is en blijft. 

De gemeente heeft door middel van een werkgroep bestaande uit ambtenaren het plan opgesteld. De Vrienden van Beatrixpark Schiedam heeft bijgedragen aan deze totstandkoming, zo vertelt Collignon: "Wij zijn de stem van het park. We proberen signalen op te vangen met betrekking tot wat mensen van het park vinden, wat er beter kan of wat er al goed gaat en juist zo moet blijven." In 2013 is de organisatie een daadwerkelijke stichting geworden en daarnaast zijn de ‘vrienden’ officieel gesprekspartner van de gemeente, wat betekent dat ze (on)gevraagd advies geven over het park.

Dit advies baseren ze vooral door de contacten met de gebruikers van het park, vooral de Schiedammers. Dat gaat op verschillende manieren: "We organiseren parkwandelingen, we hebben een Facebook-pagina en inmiddels hebben we ook een uitvoerend project, namelijk de kruidentuin in het park. Hier maken we regelmatig een praatje met bezoekers om er zo achter te komen wat leeft." De adviezen die de stichting uitbrengt worden doorgaans aangenomen, aldus Collignon.

In het beheerplan wordt aan iedereen gedacht: "Wij proberen er voor iedere doelgroep te zijn dus zowel de hondenbezitter, de scoutingvereniging, jeugd, senioren, noem het maar op. We proberen te zorgen dat er voor iedereen wat te beleven is in het park. Daarnaast is het groenonderhoud erg belangrijk. Het park moet bijgehouden worden en mag geen verwaarloosde indruk achterlaten."

Het Prinses Beatrixpark heeft niet altijd een goede reputatie gehad. Vooral in de periode 2000-2010 vonden er regelmatig incidenten plaats in het park en niet iedereen durfde er 's nachts doorheen te fietsen. Dat is inmiddels gelukkig veranderd. "Door de grote onveiligheid die mensen ervoeren is de herinrichting in gang gezet. Tijdens die herinrichting merkten we al dat er positiever naar het park gekeken werd. Er werd meer zicht gecreëerd om te zorgen dat je je makkelijker kunt oriënteren." Daarnaast zijn er toen een speeltuin en sportpark aangelegd die weer een nieuwe doelgroep naar het park getrokken heeft; ook dit had een positieve uitwerking op het imago van het park. "Dit alles bij elkaar heeft voor ons de indruk gewekt dat we op de goede weg zijn en dat het park steeds meer en drukker bezocht wordt."

Collignon is al 28 jaar actief in het park, maar wat beweegt hem ertoe om zich zo actief voor in te zetten? Daar is hij heel duidelijk in: "Ik vind het een bijzonder park omdat het niet allemaal vanzelf is gegaan. Het park heeft moeilijke tijden meegemaakt en ik vind het mooi om te zien dat het park daarvan weet te herstellen. Als je ziet dat zo'n park overeind blijft en dat zoveel mensen er plezier aan beleven, verveelt dat nooit."