Nieuwe hoogste legercommandant heeft Schiedam in zijn paspoort

09-01-2021 Nieuws Redactie

Onno Eichelsheim; foto: Defensie/Arenda Oomen


SCHIEDAM - De Nederlandse krijgmacht krijgt een nieuwe 'hoogste baas' die Schiedam in zijn paspoort heeft staan. Onno Eichelsheim wordt Commandant der Strijdkrachten (CDS) en werd 54 jaar geleden geboren in Schiedam.

Het kabinet stemde gisteren in met zijn benoeming. Eichelsheim volgt Rob Bauer op, die voorzitter wordt van het militaire comité van de NAVO. Eichelsheim is sinds de zomer van 2019 al zijn plaatsvervanger. Hij wordt in zijn nieuwe functie de belangrijkste adviseur van de minister van Defensie en leidinggevende van de commandanten van de Defensieonderdelen en de directeur van de Defensie Materieel Organisatie en Defensie Ondersteuningscommando.

De Commandant der Strijdkrachten is het boegbeeld van de Nederlandse krijgsmacht en verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van militaire operaties. Hij bepaalt het operationele beleid. Luitenant-generaal Eichelsheim volgt Bauer op 15 april op.

Zijn belangrijkste opgave voor de komende periode is volgens Defensie de implementatie van de Defensievisie 2035.. De krijgsmacht moet over vijftien jaar omgevormd zijn tot een technologisch hoogwaardige organisatie die ook digitaal zijn mannetje staat. Die koerswijziging gaat miljarden euro's kosten.

Eichelsheim is een voormalig helikopterpiloot. Hij is een paar keer uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan. De luitenant-generaal klom op tot hoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). In die rol maakte hij in oktober 2018 samen met minister Ank Bijleveld bekend dat een hackpoging van Russische spionnen bij het OPCW, de organisatie tegen verspreiding van chemische wapens, was verijdeld.

"Met Onno Eichelsheim krijgt de krijgsmacht een commandant met veel operationele ervaring. Hij staat dicht bij zijn mensen en is heel toegankelijk", aldus minister Ank Bijleveld van Defensie. Eichelsheim wordt de vijfde Commandant der Strijdkrachten, een functie die sinds 2005 bestaat.Gerelateerd