Nieuwe ingang theater op losse schroeven

19-11-2019 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Een nieuwe entree voor het Theater aan de Schie aan de kant van de Broersvest gaat geen twee miljoen euro kosten, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar ongeveer zeven miljoen euro. Dat heeft doorrekenen van bouwplannen voor een nieuwe entree duidelijk gemaakt, zegt wethouder Fahid Minhas.

Vorige week schreven wij reeds dat de toren van het Stadskantoor niet omgebouwd gaat worden tot woontoren. De belangrijkste reden is dat de leegstaande bibliotheek ruimte biedt aan tweehonderd werkplekken, terwijl er vierhonderd werkplekken nodig zouden zijn om de ambtelijke organisatie op een goede manier te kunnen herhuisvesten. Ook is een belangrijke reden dat er te hoge investeringen nodig zouden zijn om van de kantoortoren een woontoren te maken. Zie verder ons eerdere artikel.

Wethouder Fahid Minhas gaf vanmiddag een nadere toelichting. Slopen van het Stadskantoor is ook geen mogelijkheid, mede omdat de boekwaarde van het Stadskantoor ongeveer twaalf miljoen euro bedraagt. Niet sluit Minhas uit dat er delen van de aanbouw aan de kantoortoren gesloopt zullen moeten worden, om de zogenoemde zichtlijnen in de stad te verbeteren en de verbinding tussen het Stationsplein naar de binnenstad te optimaliseren. "Langs het water vanaf het station komend is het Proveniershuis heel mooi, maar loop je figuurlijk aan tegen een visueel onaantrekkelijke parkeergarage. Vanaf de Singel komend, die in feite een mooie as in de stad vormt, stuit je op de aanbouw van het Stadskantoor en zie je een desolaat plein. Op die verbindingen tussen stationsgebied en centrum moeten we gaan studeren", aldus Minhas.

"Er moet bovendien gestudeerd gaan worden op hoe de kantoortoren, die dus niet verlaten gaat worden door de ambtenaren, op toekomstbestendige manier goede werkomstandigheden zal kunnen bieden. We willen immers een goede werkgever zijn en blijven. Ook zullen we moeten kijken hoe we meer leven in het plein gaan krijgen, bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van vergroenen. De winkels en kantoren tegenover het Stadskantoor beginnen beter bezet te raken, maar in de bovenverdiepingen van deze units kunnen mogelijk woningen komen", zo gaf de wethouder enkele voorbeelden van het feit dat er werk aan de winkel is voor de gemeente. De leegstaande voormalige bibliotheek zal een nieuwe bestemming moeten krijgen. "Dat is ook erg belangrijk, want is nu een forse kostenpost waar geen opbrengsten tegenover staan. We hebben er nog geen concrete ideeën voor. Daarbij teken ik aan dat een kantoorfunctie in de oude bibliotheek moeilijk is omdat de installaties in dit deel van het Stadskantoorcomplex zijn ingesteld op een bibliotheekfunctie en niet op andere functies."

Voor het Theater aan de Schie betekenen de gewijzigde plannen voor het Stadskantoor en de hoger uitvallende bouwkosten van de nieuwe entree nog niet dat de nieuwe entree definitief niet zal doorgaan. "Een nieuwe ingang die zo'n zeven miljoen euro zal gaan kosten zal moeten passen in een langere termijnvisie van het theater over de functies die het dan zal vervullen. Het zal daarbij over veel meer gaan dan over een betere zichtbaarheid van het theater. We zullen hierover met het theater in gesprek gaan."


Gerelateerd