Nieuwe start Sijgje: "Wat een prettig volk is dat"

03-11-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het meest verbaasd staat George Visser nog van zijn gasten, de Schiedammers. "Wat een prettig volk is dat", stelt de nieuwe bedrijfsleider van Sijgje. Het restaurant in het voormalige café 't Sterretje is sinds dit weekend weer open.

Visser kent Schiedam amper, op een vriendschap met een zoon van de familie Wasman van 't Vierkantje na. Hij noemt zichzelf ook geen horecaman; hij is jurist en gaf als directeur van G4S leiding aan negenduizend medewerkers, maar dat ging niet over serverend of kokend personeel, maar om beveiligers.

Visser helpt zijn vriend Claudio Houtman uit de brand, die voor zijn restaurant Sijgje voor de vraag stond wie hij als bedrijfsleider aan het werk kon stellen. Zelf is hij met compaan Erwin Nieuwenhuizen vooral doende met het uitbouwen van de franchiseformule. Maar door de problemen met de vorige uitbaatster zag Houtman zich gedwongen de exploitatie weer zelf op zich te nemen.

De regels schrijven echter voor dat er op de werkvloer, iedere dag dat de zaak open is, iemand met de benodigde horecapapieren aanwezig is. En Visser heeft die, als telg uit een familie met een geschiedenis als campingeigenaar. Dus wat doe je dan, als vriendendienst? Je gaat aan de bak.

Nou, dat heeft Visser geweten. Als het druk wordt in het restaurant - en dat werd het direct al - dan wordt hij aan zijn mouwtje getrokken: hup, hier, aanpakken, die bak moet naar de spoelkeuken. Het is precies wat hem zo aanspreekt aan de Schiedammers: "Niet poetsen maar aanpakken." En open, onbevangen en eerlijk, steekt hij de loftrompet.

Zo kan je als man van de wereld met een hoop ervaring dus nog aangenaam getroffen worden, in twee avonden aan de toog, in de spoelkeuken of doende met allerhande voorkomende taken. In een restaurant dat direct weer goed vol zit. "We hebben het dit weekend met opzet boven nog dicht gehouden, even kijken hoe het zou lopen." Het zat beneden dus gewoon lekker gevuld.

Het zegt volgens Visser iets over de naam die Sijgje in korte tijd heeft kunnen opbouwen. Nu is het zaak dat vast te houden en uit te bouwen, weet hij, en dat is niet 1-2-3 gemakkelijk. Want in de keuken blijkt er - door loshangende deurtjes, een volle vetput - nog genoeg te doen. Een van de dagen voor de opening vrijdag werd voor een goed deel gevuld met het schoonmaken van de filters van de keukenafzuiging - daar was al een tijdje geen hand naar uitgestoken.

En hoe kom je aan personeel? Veel van de voormalige werknemers vonden sinds het restaurant in augustus de deuren moest sluiten (zie dit artikel) elders werk - in horecaland is momenteel eerder sprake van personeelstekort dan van een overschot. Of mensen pakten hun studie weer op of gingen andere dingen doen. Twintig mensen hebben Visser en zijn twee mede-bedrijfsleidsters ondertussen weer aan zich weten te binden, waaronder een nieuwe kok. Het betekent vooralsnog buffelen, naar meer medewerkers zijn ze bij Sijgje dus nog steeds op zoek. Zeker nu de Schiedammers de loop naar de zaak niet kwijt blijken te zijn. Alhoewel er onder de gasten op deze zaterdag - die op de foto - ook mensen uit Zeeland de weg naar Sijgje Schiedam hadden weten te vinden.

Afijn, zo maakt een zaak in toch iets van een Schiedams instituut, een nieuwe start. De stad hoopt dat het niet voor maar even zal zijn.


Gerelateerd