Nog jaren minder passagiers in bus, tram en metro

15-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het duurt nog 'enkele jaren' voor de RET weer net zo veel passagiers vervoert als voor de Coronacrisis. Dat stelde directeur Maurice Unck vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf.

De RET heeft in 2020 een ongekend slecht jaar gehad, ook al komt dat resultaat niet onverwacht. Het aantal reizigers is bijna gehalveerd tot 95 miljoen en mede daardoor leed het regionale vervoersbedrijf een verlies van 11,4 miljoen euro. In 2019 blijft er aan het eind van de rit nog 5,8 miljoen euro aan winst over.

De eerste maanden van 2020 verliepen voor de RET nog goed: reizigersaantallen bleven groeien en klanten waardeerden het bedrijf voor het eerst met een 8. Maar toen de Coronacrisis losbarstte, zakte het aantal reizigers in één klap weg naar vijftien tot twintig procent van de gebruikelijke aantallen. Daarna nam dat percentage geleidelijk aan weer toe door de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de afname van het aantal besmettingen. Aan het einde van de zomer vervoerde de RET ongeveer zestig procent van de gebruikelijke aantallen. In het najaar volgden steeds strengere maatregelen en zakten de vervoersvolumes terug naar dertig tot veertig procent aan het einde van het jaar. "Inmiddels zitten we tussen de veertig en vijftig procent", zo meldt de vervoerder. 

"Het afgelopen jaar is mijn collega's en mij niet in de koude kleren gaan zitten'', aldus Unck. "Het was een intensief jaar waarin we ons steeds weer moesten aanpassen. Denk aan de invoering van de mondkapjesplicht, het uitbreiden van de schoonmaak en het vanwege toenemend verzuim aanpassen van de dienstregeling. Dat vroeg veel, van iedereen.'' Tegelijkertijd gloort er hoop op een betere toekomst. "Met de toenemende vaccinatiegraad zal er steeds meer mogelijk zijn en zullen de reizigersaantallen weer groeien. Binnen enkele jaren verwachten we weer op de aantallen van voorheen te zitten, om vervolgens door te groeien.''

Vooralsnog is er van dergelijke groei geen sprake. Bezuinigingen hebben geleid tot een uitgeklede dienstregeling, minder service en controle in bus, tram en metro.

In 2020 ontving de RET vanuit het rijk noodsteun in de vorm van een beschikbaarheidsvergoeding ter waarde van € 71,2 miljoen.Gerelateerd