Categorieën

Service

Notaris Van der Valk had er verstand van

Notaris Van der Valk had er verstand van
Nieuws

Notaris Van der Valk had er verstand van

  • Kor Kegel
  • 20-04-2019
  • Nieuws
Notaris Van der Valk had er verstand van

IN MEMORIAM – Notariskantoor Van der Valk was een van de grotere in de Rotterdamse regio. In de toptijd, jaren zeventig en tachtig, telde het kantoor aan de Parkweg 216 liefst zeventig medewerkers. Het was de tijd dat elke akte nog op een typemachine moest worden uitgewerkt en dat je carbonpapier gebruikte voor de duplicaten. Het was ook de tijd dat in Vlaardingen en Schiedam de stadsuitbreiding plaatsvond in Holy-Noord, Woudhoek en Spaland. Er waren dus enorm veel koopaktes nodig, die alle handmatig werden vervaardigd.

Dat was voor meer notarissen een gunstige periode, maar veel kopers van onroerend goed hadden een gevoel dat je beter bij het kantoor van Cor van der Valk terecht kon, omdat de notaris naast zijn praktijk een aanzienlijke vastgoedportefeuille had opgebouwd en er dus vast meer verstand van zou hebben. In 1996 verliet Cor van der Valk de praktijk op 63-jarige leeftijd, om zich met zijn echtgenote Lisette te vestigen in het Belgische Wuustwezel. Maar zijn naam leeft voort in de huidige praktijk, Van der Valk Netwerk Notarissen, gevestigd in het voormalige klooster aan de Tuinlaan 82 in Schiedam. Sinds het pensioen van Nico Kloosterman is Jeroen Krabbendam hier de enige notaris.

Het was Jeroen Krabbendam die een week geleden in een overlijdensadvertentie kenbaar maakte dat zijn voorganger Cor van der Valk “er niet meer is”. De oud-notaris was op maandag 8 april in Wuustwezel overleden. De uitvaart moet echter nog plaatsvinden. Dat gebeurt op woensdag 24 april in het nabij Wuustwezel gelegen Brasschaat, een gebied waar bij wijze van spreken meer Nederlanders dan Vlamingen wonen.

C.F.J. van der Valk verdiepte zich op jonge leeftijd in effecten, maar zijn passie lag bij het onroerend goed. Hij vestigde zich als notaris in 1965 aan de Nassaulaan. “Hij was zijn tijd ver vooruit”, zegt Jeroen Krabbendam. “Hij dacht commerciëler dan zijn collega’s. En daar heeft hij veel van zijn cliënten een dienst mee bewezen.” Cor van der Valk was zakelijk en zeer actief en schroomde niet in onroerend goed te handelen, waar andere notarissen de boot afhielden of er zelfs principieel tegen waren. Na ophef in de landelijke media, aangewakkerd door Rudie van Meurs van het weekblad Vrij Nederland, haalde de Koninklijke Notariële Broederschap (KNB) de teugels aan en mochten notarissen zich niet meer met handel in vastgoed bezighouden (KNB staat sinds 1997 voor Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie).

Jeroen Krabbendam noemt zijn voorganger een man met een scherp geheugen en een sterke sociale antenne. “Hij had veel kennis van zijn cliënten en hun situaties en dat is voor een notaris uitermate nuttig”, zegt hij. Cor van der Valk had een opvallende auto, maar als hij bij cliënten met een schamel inkomen op bezoek ging, liet hij die auto bij het kantoor staan en ging hij op de fiets of met de auto van een medewerker. “Hij wilde zijn cliënten niet imponeren, maar op basis van gelijkwaardigheid communiceren”, zegt Krabbendam. Dat Van der Valk plichtsgetrouw was, kwam tot uiting wanneer hij voor urgente kwesties ’s avonds laat nog naar het ziekenhuis moest, vaak om op verzoek een testament op te stellen of te wijzigen.

Persoonlijke aandacht voor de cliënt stond (en staat) bij Van der Valk Netwerk Notarissen hoog in het vaandel. “Dat merkte ik goed toen ik na mijn start in Rotterdam in 2004 bij Van der Valk kwam als kandidaat-notaris”, zegt Krabbendam. “Het heeft mij gevormd. In 2007 werd ik zelfstandig notaris en in 2009 verhuisden we ons kantoor naar de Tuinlaan. Steeds is er het besef geweest dat je een goede kennis moet hebben van de situaties van je cliënten. Dat is mijn leidraad en het is het fundament van ons kantoor.”

Aan de Tuinlaan 82 bevinden zich (deels digitaal) zowat 125.000 aktes uit de tijd van Cor van der Valk. Daar vallen ook de aktes onder van eerdere notarissen als Cees Sneep, Bert Janssen, Volkert Bonga, Ted Groeneveld, Bas van der Meide en Nico Kloosterman.