NPO-serie te zien die deels in Schiedam is opgenomen

30-12-2022 Nieuws Redactie

Delen van de film zijn opgenomen in Schiedam; foto: Jos Over de Vest


SCHIEDAM - Op 1 januari start op NPO1 de dramaserie De Stamhouder, naar het gelijknamige boek van Alexander Münninghoff.

Delen van de film zijn opgenomen aan de Kerkweg in Schiedam-Kethel in en om de Sint Jacobuskerk en in de zaal van muziekvereniging Sint Radboud aan de overkant. Enkele leden van Radboud en de kerk zijn figurant geweest tijdens de opnamen die plaatsvonden in Coronatijd eind oktober 2020.

De stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren zestig als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer hij na een liefdesnacht bekent dat zijn vader, Frans Münninghoff (Robert de Hoog, als jonge Frans, Marcel Hensema als oude Frans), tijdens de oorlog een SS’er was, reageert Ellen echter afwijzend. Haar familie heeft zwaar geleden onder de oorlog. Ze verdwijnt uit zijn leven, om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. De twintigers willen het kind houden en besluiten te trouwen. Maar dan wel op voorwaarde dat Alexander afrekent met zijn duistere familieverleden. Alexander komt erachter dat hij maar bitter weinig weet over zijn ouders en grootvader (Gijs Scholten van Aschat).

Het was zeker niet de eerste keer dat Schiedam als decor werd gebruikt voor filmopnamen. In 2018 werden in het centrum opnamen gemaakt voor de de film Lyrebird en in winkelcentrum Nieuwe Passage voor de Tv-serie Flikken Rotterdam; in 2019 werden in de Tuinlaan scènes voor Baantjer opgenomen. Eerder werden ook de films Minoes, Kruimeltje en Nosferatu - grotendeels - in Schiedam opgenomen.