Categorieën

Service

NRC: Mammoet betaalde smeergeld in Irak

NRC: Mammoet betaalde smeergeld in Irak
Nieuws

NRC: Mammoet betaalde smeergeld in Irak

  • Redactie
  • 28-01-2019
  • Nieuws
NRC: Mammoet betaalde smeergeld in Irak
SCHIEDAM - De handel en wandel van het Schiedamse bedrijf Mammoet in Irak is onderwerp van een nieuwe reconstructie van NRC Handelsblad.

Het bedrijf heeft maandenlang een invloedrijke Iraakse parlementariër smeergeld betaald om een grote bergingsklus in Irak op te lossen, schrijf de krant. Sinds april vorig jaar loopt er een justitieel onderzoek naar Mammoet. Zie hier.

Mammoet sleepte in 2012 een miljoenenopdracht binnen in Irak. Voor het staatsbedrijf South Oil Company kon de Amuriyha uit de Perzische Golf halen. De olietanker blokkeerde al jaren de Straat van Basra en was een rem op de olie-export van Irak. De klus zou 65 miljoen dollar kosten, plus ruim dertig miljoen als het schip niet in één stuk omhooggehaald zou kunnen worden. Kort daarop viel Islamitische Staat (IS) Irak binnen en stopten de betalingen vanuit Irak aan Mammoet. Opdrachtgever en opdrachtnemer belanden in een  patstelling: Mammoet wil niet verder werken omdat het niet betaald wordt en zijn mensen en apparatuur naar huis sturen. South Oil Company vindt dat onacceptabel en eist dat de operatie doorgaat.

Mammoet stelt daarop alles in het werk om de rekeningen betaald te krijgen. Vertegenwoordigers van Mammoet benaderen daarom eind 2015 in Londen onder meer de Iraakse neuroloog Mowaffak al-Rubaie, een invloedrijk parlementariër en nationaal veiligheidsadviseur. Volgens NRC zou Mammoet Al-Rubaie maandenlang zo'n achtduizend dollar per maand hebben betaald om de claim van Mammoet onder de aandacht te brengen van de Iraakse minister van Olie. Uiteindelijk borg Mammoet de olietanker zonder daarvoor betaald te worden. Het Schiedamse bedrijf heeft nu een claim uitstaan van 120 miljoen dollar bij het Iraakse staatsbedrijf.

Mammoet is onderdeel van het grootste familiebedrijf van Nederland (zo'n zestigduizend werknemers), SHV in Utrecht. Dat bedrijf, Mammoet en ook het OM hebben tot nu toe niet gereageerd op vragen van NRC over de betalingen aan Al-Rubaie. Overigens verkocht SHV de bergingsactiviteiten van Mammoet, ondergebracht in Mammoet Salvage tijdens de berging in Irak aan het bedrijf Koole. Dat kon niet anders dan te maken hebben met de (financiële) risico's verbonden aan het dochterbedrijf. Dit zonder de directie van Salvage in kennis te stellen.

Hoe het in Irak is afgelopen, valt te lezen op de site van NRC Handelsblad.