OM: Schiedammer bond kinderen met ijzerdraad vast

12-11-2021 Nieuws Cerberus/Niels Dekker


SCHIEDAM- Een 46-jarige vader uit Schiedam wordt ervan verdacht dat hij zijn vier kinderen en vrouw jarenlang ernstig heeft mishandeld. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) sloot hij zijn twee minderjarige dochters en twee nog jongere zoons bovendien op in een kelder onder het huis en op zolder. In die ruimtes zouden de kinderen ook door Mahmoud M. met ijzerdraad zijn vastgebonden aan verwarmingen. De verdachte ontkent.

Het OM denkt dat de mishandelingen begonnen in 2014, een jaar nadat het gezin vanuit Syrië naar Nederland kwam. De dochters waren op dat moment tien en twaalf jaar oud. De zoons drie en vijf jaar. De familie woonde aanvankelijk in Vlaardingen, maar verhuisde na twaalf maanden richting Schiedam.

Daar zou M. zijn vrouw volgens de aanklacht tot half 2020 veelvuldig hebben toegetakeld door haar te slaan met allerlei voorwerpen zoals een riem, bezem en kralenketting. Ook zijn vier kinderen zouden er volgens justitie veelvuldig van langs hebben gekregen met pollepels en stokken die onder meer tegen hun ruggen werden geslagen. Ook werden zij opgesloten op plekken in het huis, de dochters in de kelder en de zoons op zolder.

Nadat de echtgenote aangifte deed, kreeg de man een huisverbod. Anderhalf jaar later zou de rechtszaak dienen tegen M., maar donderdag vroeg de advocaat om uitstel. Hij had de Syriër ‘al bijna twee jaar niet gezien’ en zich zodoende niet kunnen voorbereiden. Verder wilde de raadsman de kinderen -van inmiddels tien, twaalf, zeventien en negentien - alsmede de ex-vrouw vragen kunnen stellen.

Tijdens de korte rechtszaak werd duidelijk dat M. na de aangifte Nederland was ontvlucht en naar zijn familie in Turkije was gegaan. Pas drie maanden geleden zou hij zijn teruggekeerd, maar zijn advocaat niet hebben gesproken.

"Ik was erg geschrokken, want ik ben onschuldig. Ik heb ze heel mijn leven alles gegeven en werd helemaal gek. Daarom ben ik naar mijn familie gegaan, om daar een beetje tot rust te komen’’, reageerde M. via zijn tolk op vragen van de rechtbank.

De rechters zagen geen andere kans dan de advocaat tijd te geven en stemden in met zijn verzoek de gehele familie vragen te kunnen stellen, de jongsten door middel van speciale politieverhoren. Zodoende zal het proces pas volgend jaar plaatsvinden.

Via zijn advocaat zei M. dat hij ‘alle aantijgingen ontkent’. Als mogelijk motief voor de beschuldigingen denkt de Syriër, zo stelde zijn raadsman, dat zijn vrouw wraak neemt. De echtgenote zou volgens hem hebben gedacht dat hij een affaire had met een vrouw in Turkije.


Gerelateerd