OM wil Schiedamse oplichter 200 mensen snel bij rechter

29-11-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het Openbaar Ministerie hecht groot belang aan de vervolging van een 28-jarige Schiedammer. Hij wordt ervan verdacht tweehonderd mensen te hebben opgelicht met inzet van websites waarop designerkleding werd aangeboden.

Vandaag, op ‘cyber monday’, behandelde de officier van justitie de zaak tegen de man tijdens een voorbereidende zitting. De officier van justitie stelde dat zij hoopt op een voorspoedige behandeling. Dit vanwege de omvang van de fraude, namelijk de vele slachtoffers, het wederrechtelijk gekregen voordeel, het gebruik van twaalf frauduleuze webshops en het gebruik van geldezels nadat de verdachte zijn eigen bankrekeningen werden geblokkeerd, aldus het OM in een bericht. "Maar ook vanwege het gemak waarmee verdachte dit deed en bleef doen, ook nadat hij meermalen in het televisieprogramma Opgelicht was geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen."

In juni 2020 werd de toen 27-jarige verdachte Joel S. - bekend als rapper Jayjay- aangehouden door de politie. Hij verkocht jassen, tassen en schoenen van dure merken met kortingen van zeventig procent. Van 30 april tot 29 oktober 2019 deed hij dat via de webshops www.merken4you.nl, merkenkleding.nl, betaalbarekleding.nl en outfitvoorjou.nl. Van 12 maart tot 7 juni 2020 herhaalde hij dit met topmerkenscoren.nl, originalbrandsoutlet.com, yourluxurybrands.nl, yourluxurybrands.com, merken-sale.nl en yourluxurybrandsonline.com.

Maar na betaling door de ruim tweehonderd slachtoffers leverde verdachte meestal niets. Volgens het OM verdiende S. met zijn handelen ruim 120.000 euro.

Dit gedrag en wat dit vervolgens uitstraalt naar de samenleving, namelijk dat online oplichting makkelijk is en dat je er niet te zwaar aan moet tillen, is volgens het OM precies wat het vertrouwen in het online handelsverkeer kan ondermijnen. "Dit is wat de wetgever met het nieuwe artikel 326e Wetboek van Strafrecht wil bestrijden (grootschalige online handelsfraude). Daarom vindt het Openbaar Ministerie het van groot belang om ook dit type zaken spoedig voor de rechter te brengen."

Het is nog onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is. De rechter bepaalde vandaag dat er meer getuigen gehoord moeten worden.

De politie maakte eerder een video over de handelwijze van S.Gerelateerd