Ondanks Corona drukker in Schiedam

19-12-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Opmerkelijk bericht: in Schiedam was het dit jaar tot en met afgelopen donderdag drukker dan vorig jaar. Als je het afmeet aan het aantal parkeerbetalingen.

De NOS vroeg en kreeg de parkeergegevens van Parkmobile, het bedrijf dat de gelijklnamige parkeerapp exploiteert.

Daaruit vallen aardige conclusies te trekken. Bijvoorbeeld dat het sinds afgelopen dinsdag rustiger is in Rotterdam en de andere grote steden. Terwijl het er afgelopen maandag juist drukker was. Sinds de sluiting van de winkels afgelopen dinsdag zakte het aantal parkeerbetalingen tussen vijftien en 25 procent ten opzichte van het vorig jaar.

Over in totaal honderd gemeentes kreeg de NOS parkeergegevens. In die steden was het, over het hele jaar bezien, bijna overal rustiger dan vorig jaar. Er vallen vier uitzonderingen te melden: Ouder-Amstel, Diemen, Tilburg en Schiedam. Waarom het alles bij elkaar bezien drukker is geweest in onze stad is onduidelijk. Er zijn bijvoorbeeld geen grote veranderingen in het regime van betaald parkeren. Het werk aan de Lange Haven werd al ruim voor vorig jaar afgerond. Wellicht speelt het opleveren van nieuwe woningen in gebieden waar moet worden betaald voor het neerzetten van de auto een rol.

Een conclusie over het verschil tussen de eerste en tweede golf is aan de hand van de parkeercijfers ook wel te trekken: in de eerste golf bleven flink meer mensen thuis.
In Maastricht is het verschil het grootst: daar liepen in de eerste drie dagen na de sluiting van de kinderdagverblijven en scholen tijdens de eerste golf de autobewegingen met een derde terug ten opzichte van vorig jaar. Dat was van dinsdag tot donderdag slechts twee procent, aldus de NOS.

Afgelopen maandag was een bijzondere dag, toen mensen na de middag, toen duidelijk was dat strengere maatregelen in de strijd tegen Corona onderweg waren, eropuit trokken. Gemiddeld was het toen een kwart drukker dan de maandag de week daarvoor.Gerelateerd