Ook in Schiedam verdachte telefoontjes uit Algerije

03-10-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Ook in Schiedam worden mensen gebeld vanuit Algerije. Vanuit verschillende hoek werd de afgelopen dagen gewaarschuwd voor 'frauduleuze telefoontjes' vanuit dit land. Ook uit Tunesië schijnen dergelijke belletjes te worden gedaan.

Patricia Berenschot uit Schiedam werd zondag tot twee keer toe gebeld vanuit Algerije, met landennummer 213. "Eerst om even over zes 's avonds, vanaf nummer +213 658 41 05 27, en ruim een uur later nog eens, vanaf een ander nummer, namelijk +213 672 55 04 64."

Berenschot nam niet op. "Voordat ik mijn telefoon aanneem kijk is altijd wie het is. Bij telefoonnummers die langer zijn dan wij ze kennen neem ik standaard niet op en blokkeer deze nummers. In het verleden ben ik ook vaak gebeld uit Engeland, Londen. Ook geblokkeerd en nooit opgenomen/teruggebeld."

Dat is ook het advies van providers als KPN, T-Mobile en Vodafone. Zji zagen afgelopen dagen een piek in het aantal telefoontjes uit Algerije en Tunesië (landennummer 216) naar Nederland, zo bevestigden woordvoerders van de drie providers.

Door mensen te bellen, snel op te hangen en te hopen dat zij terugbellen, zouden oplichters proberen om Nederlanders geld afhandig te maken. Mensen die terugbellen omdat ze denken een telefoontje gemist te hebben, kunnen per minuut dat ze aan de lijn hangen een hogere telefoonrekening verwachten.

Bij de Fraudehelpdesk zijn de afgelopen tijd enkele tientallen meldingen binnengekomen van telefoontjes uit Algerije en Tunesië. Tot welke schade dat heeft geleid is niet duidelijk. Berenschot heeft nog een extra opmerking. "We hebben in huis allemaal T-Mobile als provider, maar alleen ik krijg deze telefoontjes. Vreemd. Zouden ze alleen vrouwen lastigvallen?"Gerelateerd